вівторок, 08 листопада 2016 00:20

"Українцям не давали реалізуватися на своїй землі"

"Українцям не давали реалізуватися на своїй землі"

— Музичний альбом "Ой у гаю, при Дунаю" спростовує думку, ніби в нас немає якісного україномовного музичного продукту. Українська народна пісня може бути стильною, доречною і хвилювати, — каже лідер гурту "Гайдамаки" 50-річний Олександр Ярмола.

8 листопада набуває чинності закон про квоти україномовної пісні на радіо. Тепер кожна четверта композиція в ефірі має звучати державною мовою.

Творче об'єднання "Музичний батальйон" до цієї дати випустило пісенну збірку "Ой у гаю, при Дунаю". Більшість музикантів, які брали участь у її записі, виступали на третьому рок-фестивалі "Дунайська Січ". На початку жовтня в місті Ізмаїл на Одещині дали концерт гурти "Гайдамаки", "Очеретяний кіт", "Тінь Сонця", "ДахаБраха", співачка Тоня Матвієнко.

На диску "Ой у гаю, при Дунаю" ­14 композицій. Альбом розповсюджуватимуть разом із книжкою нот і текстів ще 32 пісень.

— Перший літературний запис української пісні зробив 1571 року просвітник Ян Благослав у його "Чеській граматиці". Називалась "Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш", — розповідає київський бандурист Тарас Компаніченко, 46 років. На презентації виконує "Звідки, Йвасю, — з-за Дунаю".

Наступним виступає вінницький гурт "Очеретяний кіт".

— Записано багато чумацького, козацького фольклору, коломийок. А про Дунай ми майже не вивчали пісень, — каже лідер гурту "Очеретяний кіт" і головний упорядник музичної збірки 41-річний Роман Криль. — Після того, як російська імператриця Катерина ІІ зруйнувала Січ, запорожці в пошуках волі тікали саме у Придунав'я. Випадково натрапив на збірку пісень про Дунай. Почитав уважніше, пограв на гітарі, зрозумів — це шедеври. Дуже мелодично яскраві, цікаві, змістовні пісні. Захотілося їх записати.

Співачка 35-річна Тоня Матвієнко разом з "Очеретяним котом" виконала "Та нема гірш нікому".

— Не знаю, де Роман Криль знайшов цю збірку, але це така рідкість у наш час. Її треба сфотографувати і поширити в інтернеті, — каже Матвієн­ко. Роман радив, де не треба співати голосно, бо я це люблю, а тихенько й ніжно.

Мої пісні звучать на радіо переважно на заході України та на одній-двох центральних хвилях. Записуюсь у найкращих студіях, але все одно не потрапляю в ефіри. Кажуть, я дуже сильно співаю. Мій голос не вписується у загальний формат. Може набриднути водіям за кермом. Будуть переключатися на іншу хвилю до конкурентів.

Коли виступала в зоні АТО, місцеві казали, що за 15 років до них не приїздили українські виконавці. "Паслись" лише російські. Українцям не давали реалізовуватися на своїй землі.

Хочу, щоб зазвучало більше пісень українською. І всі відчули, як це круто.

Зараз ви читаєте новину «"Українцям не давали реалізуватися на своїй землі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути