вівторок, 19 листопада 2013 06:15

У кріслі мера фотографувалися найдовше

У кріслі мера фотографувалися найдовше
Фото: Ольга Швед

13 тис. відвідувачів побували на фестивалі "Ніч у Львові". 15 листопада він відбувся уп'яте. За три дні пройшло понад 100 нічних екскурсій у музеях, театрах, храмах і підземеллях міста.

– Що вибираєш: екскурсію Личаківським цвинтарем чи Оперним театром? Обидві на 22-гу, – запитує у 30-річного Михайла Нечипорука дружина Галина з маркером і програмкою в руках.

– Давай сьогодні в Оперний, а завтра на цвинтар, – відповідає Михайло, налаштовуючи фотоапарат. – Погано, що багато всього одночасно. Доведеться пропустити виступ хору в Домініканському соборі. Дуже хотів послухати, ще й безкоштовно.

На фестиваль подружжя приїхало з міста Дубно на Рівненщині. Зупинилися у хостелі в центрі міста. 4-місний номер у ньому коштує 150 грн з особи.

У п'ятницю о 19.50 пара вирушає на виставу театру "Воскресіння". У дворику Ратуші горять смолоскипи. Жінка в білому вбранні запалює вогні на 2-метровому колі із залізних обручів посеред сцени. Навколо танцюють на ходулях актори в довгих чорних плащах із капюшонами. Згодом скидають їх і залишаються в яскравому одязі зі стрічками. Під пісню "Ой заграй ми, музиченьку" запускають феєрверки.

– Ця вистава є своєрідним вогняним ритуалом. Побудували її на бойківських та гуцульських звичаях. За основу взяли очищення вогнем – тільки він здатний звільнити й запалити наші серця, – каже директор театру "Воскресіння" Ярослав Федоришин, 57 років. Триває вистава 40 хв. На першу – вхід вільний, на наступні – по 30 грн.

О 20:45 на площі біля музею "Таємна аптека" зібралися близько сотні охочих потрапити на нічну екскурсію.

– Я квитки купила через Інтернет ще два тижні тому. Два останні забрала, 40 гривень віддала, – говорить 42-річна львів'янка Оксана Щур. На екскурсію прийшла з 9-річним сином Павлом. Їм видають лляні фартушки з логотипом аптеки.

– Люди добрі, більше 27 чоловік впустити не можу, приходьте через годину або завтра, – вусатий охоронець перевіряє квитки. Частина натовпу розходиться. Аптеку "Під Угорською короною" заснували 1772-го.

– Я – хранителька однієї з найдавніших аптек у Львові, – жінка в зеленій мереживній сукні запрошує глядачів спуститися до підвалу крученими залізними сходами. – Я вам сьогодні покажу, як варити еліксир краси та молодості. І, можливо, поділюся рецептом еліксиру безсмертя давніх алхіміків. Головне – це віра в дію препаратів, а не порошки, з яких вони зроблені.

У тісній кімнаті пахне ліками, горять свічки. Гід у ступці запалює кольорові порошки у пробірках, дає глядачам понюхати їх, дозволяє самостійно змішувати складники. Екскурсія триває 40 хв.

– Головні убори треба в театрі знімати, – робить гостям зауваження наглядачка в хутряному жилеті у вестибюлі Львівської опери. – Як у церкву заходите, шапки ж знімаєте.

Деякі чоловіки слухаються її. О 22:00 групу із 30 осіб водить гід Петро Радковець, 49 років.

– Перший камінь у фундамент театру заклали в червні 1897-го. А для глядача його відкрили через 13 років, – дерев'яною тростиною гід показує на вестибюль. – Вартість будівництва становила 2,4 мільйона австрійських крон, це були шалені гроші (річний заробіток пралі становив тоді 120 крон. – "ГПУ").

У дзеркальному залі через технічні шуми чути спів дзвінкого мелодійного голосу.

– Зараз лунає оригінальний запис Соломії Крушельницької, – пояснює гід. Грають платівки, записані у Варшаві 1903 року. Тоді співачка приїжджала на гастролі. – Соломія Крушельницька була першою жінкою-автомобілісткою в Україні. Кермувати співачку навчив її чоловік Чезаре Річчоні ще в Італії. Кажуть, вона дуже лихо ганяла італійськими вулицями у 1920-х.

Опівночі 30 осіб, які першими зареєструвалися на екскурсію, потрапляють у кабінет міського голови. Найбільше часу гості витрачають на фотографування у кріслі мера Львова Андрія Садового.

Під час фестивалю громадський транспорт продовжив роботу до першої ночі. А кав'ярні та ресторани працювали до ранку.

195 порцій цукрової вати продав 27-річний Данило Кущовий за перший день фестивалю "Ніч у Львові". Апарат з її виготовлення встановив на Площі Ринок, біля під'їзду власного будинку. Із квартири провів електричний подовжувач. Робив вату з 20.00 до третьої ночі. Витратив 10 кг цукру. Велику порцію вати продавав за 15 грн.

Зараз ви читаєте новину «У кріслі мера фотографувалися найдовше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути