пʼятниця, 22 липня 2016 07:10

"У фільмі чудовий україномовний Ленін"

Автор: ФОТО З САЙТА www.day.kyiv.ua
  У кадрі з історичної драми ”Моя бабуся Фані Каплан” закохані катаються у фаетоні вулицями Києва. Волинська єврейка Фані любить анархіста, за його злочини дівчину відправлять на каторгу на 10 років. Там вона втрачає зір
У кадрі з історичної драми ”Моя бабуся Фані Каплан” закохані катаються у фаетоні вулицями Києва. Волинська єврейка Фані любить анархіста, за його злочини дівчину відправлять на каторгу на 10 років. Там вона втрачає зір

— Я наполягла, щоб не просто витирати пилюку, а драїти унітази, терти навколішки підлогу, — розповідає актриса 44-річна Римма ЗЮБІНА про свою роль у фільмі "Гніздо горлиці". Зіграла заробітчанку Дарину.

— Вдома цим займаюсь тільки я. Коли між зйомками актори обідали, я збирала й мила тарілки. Італійка Ліна Бернарді, яка зіграла мою господиню, просила: "Риммо, не треба, ти ж насправді не моя служниця!".

На Одеському кінофестивалі представили українські художні фільми "Гніздо горлиці" режисера Тараса Ткаченка і "Моя бабуся Фані Каплан" Олени Дем'яненко. Обидві стрічки змагатимуться за відзнаки національної програми. Перша увійшла і до міжнародної.

Драму "Гніздо горлиці" знімали в Україні та італійській Генуї. Бюджет — 16 млн грн. Половину коштів дала держава, решту — європейські партнери фільму. Стрічка розповідає історію буковинки Дарини. В Італії вона працює служницею у заможній родині. По приїзді додому дізнається про вагітність юної доньки. Приховує від чоловіка, що і сама при надії.

— Знімали у селі Вижниця Чернівецької області. Будинок героїв — це, насправді, хата місцевої баби Насті, — розповідає Тарас Ткаченко, 40 років. — Сюжет наш їй дуже близький. Вона 10 років була на заробітках в Америці.

Чоловіка Дарини Дмитра зіграв Віталій Лінецький, нині покійний. Спочатку роль пропонували іншому артисту. Відмовився, сказав: "Зробили героя п'яницю-рагуля, який поставив туалет серед двору". А туалет і справді там стояв.

Восени "Гніздо горлиці" вийде в ефір одного з українських телеканалів як міні-серіал на чотири серії.

Національний кінопрокат розпочнеться у листопаді.

Історичну драму "Моя бабуся Фані Каплан" ­знімали в Україні та Франції. Бюджет стрічки — 32 млн грн. Історію головної героїні розкриває її щоденник, знайдений у наш час українською журналісткою. 1917-го революціонерка Фані Каплан, яку зіграла одеситка Катерина Молчанова, виходить на волю. Жінка майже втратила зір після 10-річної каторги. Зустрічає лікаря — брата Леніна Дмитра Ульянова. Його зіграв режисер Мирослав Слабошпицький. Через рік Фані засудять до страти за замах на вождя пролетаріату.

Російський актор Олексій Девотченко, який зіграв Леніна, загинув у листопаді 2014-го, коли робота над фільмом ще тривала. Його наступні сцени грав дублер. Уперше стрічку представили на позаконкурсній програмі 69-го Каннського кінофестивалю.

— Щойно подивився цей фільм утретє, — розповідає режисер, член журі національної програми Одеського кінофестивалю Валентин Васянович, 45 років. — Це — перше українське кіно на фестивалі, тому складно говорити про його шанси на перемогу. Я вражений. Авторам удалося відтворити епоху, зняти видовищне історичне кіно — костюмоване, з декораціями, масовками. Сподобалося, що герої спілкуються українською. Заведено, що історичні персонажі в кіно говорять мовою, якою розмовляли в житті. Мовляв, інакше буде неприродно. Насправді завдання актора — бути органічним. Мова на його гру не впливає. Він має переживати свою роль, тоді глядач йому вірить. У фільмі чудовий україномовний Ленін.

У прокат "Моя бабуся Фані Каплан" вийде навесні 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «"У фільмі чудовий україномовний Ленін"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути