пʼятниця, 17 червня 2016 05:00

"Ті, хто давав накази стріляти, зайнялися реформами"

Автор: Валерія Ландар
  Пристрасна сцена з вистави ”Санація” київського Театру імені Івана Франка між головним архітектором, якого грає актор Олександр Логінов, та його дружиною. Її втілила Наталія Ярошенко
Пристрасна сцена з вистави ”Санація” київського Театру імені Івана Франка між головним архітектором, якого грає актор Олександр Логінов, та його дружиною. Її втілила Наталія Ярошенко

— Наша вистава — про втрату ідеалів революції, зраду, — каже чеський режисер Бржетіслав Рихлик, 58 років. У київському театрі Івана Франка він поставив "Санацію" за п'єсою Вацлава Гавела. Цього року першому президенту Чехії, драматургу виповнилося б 80.

Слово "Санація" в перекладі з латини означає одужання, лікування. Дія спектаклю відбувається у старовинному замку. У ньому живуть шестеро архітекторів, які розробляють проект перебудови старої частини міста. Городяни проти. Двох активістів влада наказує запроторити в тюрму. Коли архітектори завершують проект, керівництво міста вирішує залишити все по-старому. За якийсь час настрої можновладців знову змінюються.

Драму "Санація" Вацлав Гавел написав 1987-го, незадовго до Оксамитової революції в Чехословаччині та виходу країни з-під впливу СРСР.

— Гавел висміяв комуністів, які зай­малися перебудовою після революції. 1968 року до нас приїхали радянські танки, й ті, хто давав накази стріляти по демонстрантах, зайнялися реформами. Це була страшенна зрада. Сьогодні чехи знову розчаровані, бо теперішнє керівництво країни товаришує з Путіним, — говорить Рихлик.

— Наші нормалізатори-комуністи, які запросили радянські війська, чеською говорили поганою. Їхня мова наполовину була з російських слів. В Україні за Януковича був політик, який балакав так само. Погодилися, що це гарна ідея використати "азірівку".

Над виставою "Санація" в театрі Івана Франка працювали сім тижнів. Українською п'єсу Вацлава Гавела переклав львівський письменник Юрій Винничук.

Зараз ви читаєте новину «"Ті, хто давав накази стріляти, зайнялися реформами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути