пʼятниця, 09 грудня 2011 10:21

Тернопільський режисер зняв фільм за 12 доларів

Автор: фото надане Віталієм Дерехом
  Режисер Віталій Дерех сфотографувався біля двох собак на одній з вулиць Тернополя. Часто знімається у власних короткометражках
Режисер Віталій Дерех сфотографувався біля двох собак на одній з вулиць Тернополя. Часто знімається у власних короткометражках

— Якщо роботягам на заводі показати фільм про вишивку хрестиком, їм сподобається? Це не для них. Отак і в нас. Тільки на якомусь новинному сайті виставляють нашу роботу, в коментарях зразу пишуть, що ми накурилися, — режисер-самоук із Тернополя 24-річний Віталій Дерех у місцевій книгарні "Є" презентує свою короткометражку "Коли я йтиму по зелених луках".

Дерех у заплямлених джинсах, на зношених черевиках одна шнурівка синя, одна червона. На екрані показують 5-хвилинний фільм та дев'ять коротких сюжетів, знятих Дерехом і оператором 28-річним Юрієм Суходоляком. Попередня стрічка "Мій мисливець" здобула гран-прі на фестивалі аматорського кіно "Кілька хвилин". Нову роботу відправив на фестиваль "Ф'ючер Шортс" до Британії.

— А як попасти в акторську трупу? — питає хлопець із залу.

— Через койку режисера, — сміється Віталій. — Та просто задзвоніть. Забийте мене в "Ґуґл" — найдете всі контакти.

— Новий фільм — наш наймасовіший. Знялися 10 чоловік, хоча основних героїв троє. Решта просто руками махали, — спілкуємося з режисером наступного дня на лаві в центрі Тернополя. — Якби міг суть розказати словами, то написав би повість, а не знімав фільм. Це емоції. Якщо спробувати пояснити, він про егоїстичне бажання, яке в багатьох буває в дитинстві: я себе вб'ю, тоді мене всі будуть любити.

На зйомки витратив $12.

— На "секонді" купили костюм актору за 10 гривень. Найбільша витрата — теляче серце. М'ясники взяли за нього 35 гривень. Після зйомок згодували його собаці однієї з акторок — Кефіру. Зовсім мала тварина, а така зла й голодна, що за два рази все серце з'їла. Віталій Дерех закінчив Львівську академію друкарства за спеціальністю "редактор". Працює репортером у місцевій газеті. Почав знімати стрічки чотири роки тому. Переможну картину "Мій мисливець" фільмував минулої зими в місцевому парку. В ній заєць під музику з бойовика "Роккі" рятує травмованого мисливця, який хотів його вбити.

— У фільмі купа ляпів. Спочатку знімали сцену, як заєць несе мисливця, а потім як він до нього біжить. Вийшло, що він біжить уже закривавлений.

Штучну кров робили, змішуючи кулінарний шоколадний крем із міцним червоним чаєм каркаде.

— Зйомки з кров'ю треба швидко проводити, бо коли чай остигає, вона стає синюватою. Дуже добра на смак — солоденька і кисленька одночасно.

Більшість робіт Дереха можна знайти в інтернеті. Деякі туди не заливає — каже, зажорсткі. Віталій неодружений. Живе з батьками. Їм свої фільми не показує.

Зараз ви читаєте новину «Тернопільський режисер зняв фільм за 12 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути