вівторок, 19 січня 2016 07:40

Театр півроку стоїть без даху

Автор: Андрій ЧЕРНЕГА
  Після пожежі в Черкаському драматичному театрі 1 липня 2015 року провалився дах, глядацьку залу засипає сніг. Реконструкцію будівлі досі не розпочали. На неї потрібно 142 мільйони гривень
Після пожежі в Черкаському драматичному театрі 1 липня 2015 року провалився дах, глядацьку залу засипає сніг. Реконструкцію будівлі досі не розпочали. На неї потрібно 142 мільйони гривень

— Що там, тече? Пропаде підлога? — запитує чергова службового входу Людмила Зіміна у балетмейстера Черкаського драматичного театру 45-річного Володимира ­Татарінова.

— Не знаю. Балет на тиждень поки що відпустив, — відповідає той. Зі стелі балетного залу стікає тала вода, тому репетиції проводити неможливо.

1 липня минулого року в Черкаському драмтеатрі ім. Тараса Шевченка сталася пожежа. Провалився дах, глядацька зала зруйнована. Реконструкцію досі не розпочали, лише розібрали завали. Причини займання невідомі.

— Театр для нас — як дім. Але не цінуємо те, що маємо. Показую фотографії своєму чоловікові: яка зала була, люстра. А щас шо? — каже Людмила Зіміна.

Із 7 січня підприємство "Арсенал" прибирає сніг на згарищі. Демонтує обгорілу цегляну кладку й вивозить будівельне сміття. Театр залишається в аварійному стані. 19 жовтня під час розбирання завалів у глядацькій залі загинув газозварник Юрій Стешак.

— Осторожно, не ходіть туди, — робітники Ігор та Роман попереджають про небезпеку на даху. — Тут ще ого скільки роботи: стіни оббивати, штукатурку знімати. Щоб усе зробить, як було раніше, — на год роботи, не менше.

39-річний актор і голова правління благодійного фонду "Черкаський театр" Олександр Гуменний показує зруйновані приміщення.

Підлога слизька, багато сміття, на стінах — іній. У колишній костюмерній лежить мертвий голуб. На іржавій трубі похитується вішалка.

— Після того, як прибрали завали, все заглухло. Близько двох місяців нічого не робилося, — каже Олександр Гуменний. — Можна й далі прибирати сніжок та оббивати обгорілі камінці. А потім що? Якщо весною не розпочнуть ремонт — поїдемо під стіни Кабміну.

На першочергові потреби театру потрібно 16 млн грн. Завдяки цим коштам можна буде перекрити дах, відремонтувати фасад і поставити вікна. Гроші обіцяють виділити навесні. Після чого має розпочатися капітальний ремонт будівлі. Ці кошти обласна влада отримала 24 грудня, але не встигла їх освоїти до кінця року. Загалом реконструкцію будівлі фахівці оцінюють у 142 млн грн.

— Гроші повернули назад у бюджет. Тепер потрібно знову готувати пакет документів на ці ж кошти. Думаю, вони ­можуть надійти наприкінці лютого, — розповідає директор театру Володимир Осипов, 64 роки. — Також департамент капітального будівництва Черкаської обласної державної адміністрації звернувся до нас за пропозиціями архітектурно-проектної розробки театру. Він потребує малої сцени, гримерної кімнати, музею, буфету. Стоїть питання, як виглядатиме театр після реконструкції. Треба зробити його сучасним.

Актори продовжують ­виступати в обласній філармонії та в будинку культури ім. Івана Кулика. Але ці зали не пристосовані для театраль­них постановок. Багато грають на виїздах.

— Нашому автобусу ЛАЗ уже 25 років. Він з'їдає 45 літрів палива на 100 кілометрів. Зараз багато виїздів: і по області, і в інші міста. У грудні було не менше 10 таких вистав, — продовжує Олександр Гуменний.

З 1 лютого театр готуватиме чотири нові постановки. А до Нового року презентували спектакль "Усі миші люблять сир".

— Покажемо український водевіль. Одна з вистав — Степана Васильченка "На перші гулі", інша — Михайла Старицького "По-модньому". Наш режисер Олесь Павлютін працює над постановкою "Шлюб за розрахунком". Її плануємо показувати більше на виїздах. Буде ще одна пластична вистава. Готуємося до міжнародного фестивалю "Сцена людства", — говорить Володимир Осипов. — У нас не протікає тільки декораційна зала. Її використовуємо для репетицій. Але зараз, коли плануємо кілька робіт, перейдемо на інші майданчики. Є домовленості з кінотеатром "Салют" і тютюновою фабрикою.

Театр залишається без художнього керівника. Ним був Сергій Проскурня. Торік восени написав заяву про звільнення — на вимогу колективу. (Працівники звинувачували його в частій відсутності на робочому місці та однобокій репертуарній політиці: ставив більше експериментальних спектаклів і менше — класики. — "ГПУ").

Причини пожежі розслідують. Поліція говорить про підпал. Проте винних поки що не знайшли.

— Особа, яка скоїла злочин, не встановлена. Але маємо напрацювання, — каже Дмитро Гусаченко, з управління поліції в Черкаській області. — Є питання до керівництва. Протягом місяця зможемо сказати, чи були з їхнього боку порушення.

Зараз ви читаєте новину «Театр півроку стоїть без даху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути