середа, 29 лютого 2012 06:30

Сталеве Євангеліє має ажурні сторінки

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Книжку ”Страсті Христові” львівський художник Роман Андрійовський викував зі сталі, латуні й міді
Книжку ”Страсті Христові” львівський художник Роман Андрійовський викував зі сталі, латуні й міді

— Хотів обрати тему вічну, як сталь, — каже автор металевої книжки, львів'янин 28-річний Роман Андрійовський. Його роботу "Страсті Христові" показали 24 лютого у столичному Музеї книги та друкарства. Книжка розміром 42 на 23 см важить 50 кг.

— Вибрав останній день Ісуса Христа. Бо книжка з металу не може мати багато сторінок, — розповідає Роман. Навчається в Академії друкарства у Львові. Займається художнім куванням. — Усі листи ажурні. Вони проглядаються. Кожна нижня сторінка бере участь у композиції верхньої. Зі зворотного боку витравлені тексти з Євангелія, що доповнюють зображене. Робив книжку рік. Вона стала моєю дипломною роботою.

— Оце так книжка, можна пальці повідбивати, — сміється відвідувач і гепає металевими кованими сторінками. На виставці "Книга художника" роботи в єдиному примірнику представили понад 60 майстрів. Їхні витвори називають артбуками.

Біля книжки у жовтій шкіряній палітурці лежить табличка "Цей експонат не чіпати". Дівчина бере її до рук, гортає. Примірник майже повністю поміщається в її долонях. Сторінки з паперу ручної роботи. Вони легкі й пористі, схожі на спресовану вату. Всередині капілярною ручкою намальовані русалки й водорості.

— Ми звикли до класичного вигляду книжки — зошит, відкривається зліва направо. А оце — витвір мистецтва, — говорить президент київського фестивалю каліграфії, шрифту і книги "Манускриптум" 54-річний Ігор Степанов. Бере артбук у вигляді яблука. На зеленкуватому листку біля хвостика — написаний від руки вірш. Поряд лежить "Лісова пісня" Лесі Українки івано-франківської майстрині Ірини Николин. Текст написаний акварелями. Шкіряна палітурка має мідну застібку.

— Ціна такої книжки починається з тисячі доларів. Продати їх складно, — показує на артбук Ігор Степанов. — У нас немає культури колекціонування. Хто має гроші, приходить і каже: "Щоб заповнити книжкову шафу, мені треба 3 метри книжечок. Корінці мають бути одного кольору, аби красиво доповнювали дизайн". Якщо запропонуєте за таку ж ціну унікальну авторську книжку, у відповідь почуєте: "Ви мене за лоха вважаєте?". Зараз книжка буде переходити у дві категорії. Це "копійка" за ціною трамвайного квитка, яку почитав на ходу і викинув. Або витвір мистецтва, виданий зі смаком, гарно оформлений. Остаточно книжка не зникне. Її можна торкатися, має незабутній запах. Це не електроніка. Діти змалечку повинні жити і спати з великими красивими книжками. Тільки так у них можна виховати смак.

24

книжки виготовили художники із листка формату А4 для проекту "Майбутнє паперу". Папір варили з макулатури, волокон, зерна, засушених квітів, старих фотографій.

 

Зараз ви читаєте новину «Сталеве Євангеліє має ажурні сторінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути