вівторок, 16 серпня 2016 06:00

Школярі вивчатимуть 37 нових письменників

До програми увійдуть уривки творів

— Зміна підручника нічого не дасть. Хоч золотим його зробіть. Совок лишається совком. Це не педагогічна наука, а латання свитки, — каже дитячий письменник Ігор СІЧОВИК, 71 рік. Просить вилучити його твори зі списку рекомендованих школярам 1—4 ­класів.

До нової програми "Літературне читання" Міністерство освіти внесло 90% нових авторів. Вивчатимуть їх із 1 вересня цього року.

— Пропозиція осучаснити шкільну програму — це ніби добре. Проте деякі імена викликають сумніви, бо не випробувані часом і практикою. Це Валентина Вздульська, Катерина Бабкіна та Зоряна Живка. Але думаю, це таки непогана можливість їх перевірити. Вірші всіх інших авторів справді улюблені й ідуть у дітей на "ура", — говорить 38-річна Уляна Баран, президент Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва.

— Художній рівень творів затверджених авторів справді високий. Тексти не примітивні, в них є зміст, форма, ритм і відповідні інтонації, — додає науковець Тетяна Качак, 35 років.

— Мар'яна Савка, наприклад, уміє бачити світ очима дитини, передавати її емоції. Малюки не тільки легко запам'ятовують її поезії, вони їх переживають. Твори Мар'яни і Тараса Прохаськів підходять для учнів першого-другого класів. Їхня трилогія про кротиків — це родинна історія. В ній пропагується любов одне до одного. Кроти ростуть і розвиваються духовно на наших очах. Відриваються від батьків, відчувають перші уколи в серце від почуттів інакших, ніж дружба. Ближчих до інтересу до протилежної статі. Це все разом буде залучати дитину до читання. Першокласники захочуть через назву прочитати "Чудове Чудовисько", "Чудове Чудовисько в Країні жаховиськ" та "Погане Поганисько". Це трилогія рекомендованого автора Сашка Дерманського. Назви шокуючі. У сюжеті першої книжки розповідається про знайомство дівчинки Соні з чудовиськом Чу. За кілька місяців Чу мусить зробити сім добрих вчинків, інакше його закинуть у Країну жаховиськ. Дітям весь час кажуть, що вони мають робити щось добре, але не пояснюють як. Тут вони знайдуть наочний приклад.

Міністерство освіти планує видати нову хрестоматію до кінця цього року. До програми ввійдуть не цілі твори, а одна-три поезії кожного автора або уривки прози.

Зараз ви читаєте новину «Школярі вивчатимуть 37 нових письменників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути