пʼятниця, 16 листопада 2012 05:00

Про першого коханця письменниця зізналася у 70 років

Про першого коханця письменниця зізналася у 70 років

Що почитати з жіночої прози, радять українські письменниці.

— Любовний жіночий роман — жанр, що видно по обкладинці. Тому можна брати будь-яку рожеву книжку "з бабою" і читати, — каже київська письменниця Ірен Роздобудько, 50 років. — Це якщо хочете щось любовне. Із зарубіжної прози порадила б ізраїльську письменницю Діну Рубіну. Вона пише про кохання і як чоловік, і як жінка. Я все її перечитала. Сподобалися книжки "Біла голубка Кордови", "На сонячному боці вулиці". З українських авторок раджу всіх, хто на слуху. Наприклад, новий роман Галини Вдовиченко "Купальниця". Зачепив мене саме сюжетом — про дівчину з провінції, яка потрапляє до столиці.

— Жіночий роман — не обов'язково книжка про суто легковажні речі, — каже львів'янка Галина Вдовиченко, 53 роки. — Це переважно психологічно хороша проза. Письменницю Ольгу Токарчук вважаю чи не найсильнішою в польській літературі. Для дівчат порадила б книжку польки Барбари Космовської "Буба". Купувала її для племінниці. Вона сказала, що гумор класний. Кілька років тому відкрила французьку письменницю Марґеріт Дюрас. Її роман "Коханець" надзвичайно чутливий. Писала його 70-річною. Він про її перше кохання.

Роман розповідає про подорож В'єтнамом 15-річної дівчини. Там вона зустрічає 37-річного заможного китайця, який стає її коханцем. Його справжнє ім'я письменниця так і не розкрила. Коли за книжкою зняли фільм, він уже помер. Твір переклали на 48 мов. Французьке видання мало наклад понад 2, 4 млн примірників.

Канадійка Сьюзан Кларк — улюблена зарубіжна авторка львівської письменниці Галини Пагутяк, 54 роки.

— Кілька років тому вперше переклали російською її роман "Джонатан Стрендж та Містер Норелл". Це величезний том на 800 сторінок. Написаний у стилі фентезі, але набагато серйозніше. "Гаррі Поттер" порівняно з ним — дешева халтура. Взагалі, волію читати нашу українську жіночу класику, наприклад, Ірину Вільде. Там немає брутальних сцен.

Зараз ви читаєте новину «Про першого коханця письменниця зізналася у 70 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути