вівторок, 16 квітня 2013 07:15

"Побачив тільки профіль — і вона у пам'яті назавжди"

Автор: фото з сайта www.svidomo.org
  У столичній галереї "Триптих" художник Микола Муравський представив графічні роботи. Виконані олівцем, у класичному стилі
У столичній галереї "Триптих" художник Микола Муравський представив графічні роботи. Виконані олівцем, у класичному стилі

— Можу раз побачити якусь дівчину і запам'ятати на все життя. У ній така глибина часу, образу, а вона навіть не знає про це. Пройде собі, а я використаю її образ у малюнку, — каже 57-річний художник Микола Муравський. 12 квітня у столичній галереї "Триптих" показали його графіку і скульптури Олексія Владимирова. Роботи об'єднали у проекті "Наші".

— Зустрів дівчину в парку, коли вона вигулювала собаку. У неї було чудернацько закручене фантастичне довге волосся. Побачив тільки її профіль і вона залишилася в моїй пам'яті назавжди, — Микола Муравський веде до своєї роботи в кутку зали. Зобразив на ній дівчину в довгій сукні біля пальми.

Художник живе в Ялті. Привіз до столиці два десятки робіт класичної графіки. На них намалював оголених жінок із пишними формами, портрети дітей.

— Ця серія називається "Перетворення", — показує на зображення голівок двох кучерявих хлопчиків. — Вони співають. Один дуже старається, а інший щось тихо про себе. Для нього важлива внутрішня мелодія. Але все одно вони виконують одну пісню.

— Щоб оцінити ці роботи, треба мати смак. А смак сьогодні — це велика гідність, — каже на відкритті виставки музикант Олег Скрипка, 48 років. — З галереєю "Триптих" маємо глобальний проект — об'єднати узвіз фестивалем "Монмартр на Андріївському узвозі". На День Києва два дні тут куштуватимемо французьку музику і мистецтво.

Посеред залу стоять скульптури Олексія Владимирова. Жіночі фігури висічені з білого вапняку й мармуру.

— Зараз в Україні одиниці скульпторів так відчувають камінь, як Олексій, — каже мистецтвознавець Олеся Авраменко, 53 роки. — Колись у Гурзуфі разом із ним зробили скульптурний і живописний пленер (праця групи художників просто неба. — ГПУ). Скульптори подарували свої роботи місту — залишили скульптури на набережній. Вандали їх порозбивали й поскидали. Робота Олексія "Народження Венери" залишилася стояти.

Через реставрацію Андріївського узвозу галерея "Триптих" понад рік була зачинена. За цей час її відремонтували. Відтепер тут обіцяють частіше проводити виставки, лекції та кінопокази.

— Приємно, що новий формат галереї починається з великих професіоналів, — продовжує Олеся Авраменко. — Бо сучасне мистецтво нагадує птаху, яка тріпочеться в клітці, що несеться у швидкісному лайнері. Але воно не може достукатися до сердець. Щоб його почули, воно кричить. А крик рідко буває співом чи красивою мелодією.

Проект "Наші" можна побачити до 2 травня.

Зараз ви читаєте новину «"Побачив тільки профіль — і вона у пам'яті назавжди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути