пʼятниця, 30 листопада 2012 00:45

Пінзеля виставили у королівській каплиці

11 євро коштує квиток до паризького музею Лувр. Тут 21 листопада відкрили виставку скульптора Іоанна Георга Пінзеля. Працював майстер у ХVIII ст. на Галичині. Аби побачити його роботи, потрібно пройти через зал із "Джокондою" Леонардо да Вінчі.

27 скульптур Пінзеля розмістили у каплиці, де раніше складали присягу французькі королі. Крізь її вікно видно скляну піраміду, яка є головним входом до музею. У центрі виставкового залу розташували вівтар із села Годовиця на Львівщині. Навколо нього — композиції "Жертва Авраама", "Самсон, що роздирає пащу лева" і "Розп'яття", які заввишки понад 2 м. Менші роботи — за склом.

Директор Львівської галереї мистецтв 58-річна Лариса Разінкова-Возницька із шістьма колегами їздила до Парижа на чотири дні.

— У Луврі не заведені урочисті відкриття із промовами, фуршетами та музикою. Все скромно та по-європейському, — розповідає Лариса Борисівна по поверненню. — О шостій вечора куратор виставки Гілем Шерф запросив українську делегацію до виставкового залу. Пізно ввечері був прийом у ресторані готелю навпроти. Відвідувачі стояли по кілька годин у черзі, аби подивитися виставку. Наступного дня охочих оглянути роботи Пінзеля не поменшало. Бачила єпископа Бориса Ґудзяка, акторку Ольгу Сумську, підприємця і мецената Сергія Таруту, скульптора Олега Пінчука. Було багато української діаспори.

У залі зі скульптурами Пінзеля працюють троє охоронців. Кімната має клімат-контроль. Фотографувати заборонено. Перевезення та страховку забезпечили французи.

— Улітку до Львова приїжджав Гілем Шерф, — продовжує Лариса Разінкова-Возницька. — Оглядав відреставровані роботи. У сховищі побачив роботи учнів Пінзеля. Сказав: "У Луврі варто показати ще й ці шедеври". Можливо, надалі співпрацюватимемо. Пінзель справді унікальний. У Луврі є дерев'яні барокові скульптури. Але такого руху і глибокого психологізму, як у галицького майстра, тут не побачиш.

Триватиме виставка до 25 лютого. Забирати твори до України поїдуть реставратори з Львівської галереї мистецтв.

Скульптури рятували списаною вантажівкою

Три роки тому скульптури Пінзеля для показу відібрав директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. Більшість робіт у 1960-х він відшукав по церквах та костелах Галичини. Виставки не дочекався — загинув у автокатастрофі 23 травня.

"Машини в нас не було, тільки через років чотири дали списаний грузовичок з Оперного театру, а близько 1970-го мені подарували мотоцикл, — писав Борис Григорович у книжці спогадів "Автопортрет на тлі часу". — Коли поляки виїхали, лишилось біля 500 костелів, а в зв'язку з ліквідацією греко-католицької церкви було закрито 800 церков. Скрізь у них були зроблені склади, і треба було рятувати, бо іконостаси, скульптури  — все викидали, нищили і палили. Ми звозили ікони, скульптуру, привезли тоді багато творів Пінзеля".

 

Зараз ви читаєте новину «Пінзеля виставили у королівській каплиці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути