вівторок, 29 січня 2013 06:15

Останній роман Кожелянка став книжкою року

 

— Відколи вийшов роман Оксани Забужко "Музей покинутих секретів", такого рівня книжок більше не було, — каже 58-річна Людмила Таран, письменниця й експерт літературного рейтингу "Книжка року-2012". 25 січня у прямому ефірі Першого національного каналу назвали його переможців.

Гран-прі здобуло видання "Хотинська битва 1621. Битва за Центральну Європу" київської "Балтії-Друк". Альбом з новими дослідженнями істориків про Хотинську битву коштує 350 грн. У номінації "Красне письменство" перемогли посмертно виданий роман чернівецького письменника Василя Кожелянка "Діти застою" та поетична збірка харків'янина Сергія Жадана "Вогнепальні й ножові".

— Жадан — професійний і талановитий письменник, — продовжує Людмила Таран. — Може, я консервативна, але мене від нього відштовхує його увага до криміналу. Кожелянку я не відвела перші місця. Мене більше зацікавили нові романи Тані Малярчук та Галини Вдовиченко.

Дія твору Кожелянка відбувається за радянських часів у вигаданому буковинському містечку Джерелів. Описані реальні персонажі — місцеві чиновники й письменники. Кожелянко помер 2008-го від серцевого нападу в 51 рік. Це останній його роман. Видали за чотири роки після смерті автора.

— "Діти застою" — це критика радянського часу, — каже 25-річний Дмитро Дроздовський, літературознавець і експерт рейтингу. — Події тривають від 1970-х дотепер. Радянський період зображено моторошним та смішним водночас. У книжці є іронічний персонаж Серафим. З одного боку, він вибудовує сімейне щастя з глухонімою повією, з другого — вірить у високі ідеали.

Зараз ви читаєте новину «Останній роман Кожелянка став книжкою року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути