середа, 03 березня 2010 18:15

Олександр Владимиров утомився продавати свої скульптури
5

Відвідувачка Великого скульптурного салону в столичному Українському домі  роздивляється фонтан Анни Кисельової ”Годувальниця”. Із грудей скульптури до рота немовлят тече вода
Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН
”Мій герой, капітан Ревес, подорожує по світу у пошуках містичних комах, — каже київський скульптор Андрій Северинко. — Всередині у нього дерев’яний каркас, зверху лампочки, шурупи, цвяхи, іржаві деталі із старих годинників”
Львівський скульптор Богдан Білінчук показує композицію ”Баден-Баден”. До бронзового басейну з мінеральною водою він посадив Ніколя Саркозі, Барака Обаму, Володимира Путіна,  Анґелу Меркель та Сільвіо Берлусконі
Скульптура румунського митця Деметра Чипаруса ”Клара” з колекції київського бізнесмена Ігоря Воронова
Скульптуру ”Танцівниця” українець Грегор Крук зробив 1975 року

— Скульптор Олександр Владимиров скаржився, що на минулому скульптурному салоні не продав жодної роботи. А недавно подзвонив і каже: "Цілий рік замовлення сипалися. Стомився продавати", — розповідає директор столичного Українського дому Наталія Заболотна, 36 років. 1 березня вона вчетверте відкрила Великий скульптурний салон. — Тепер скульптори готуються до відкриття салону, як до Нового року.

У двох залах показують 25 робіт румунського митця Деметра Чипаруса з колекції київського мецената Ігоря Воронова та 27 —  українця Грегора Крука. Їх надала українська бібліотека ім. Шевченка у Великій Британії.

— Деметр Чипарус 1910-го відвідав у Парижі "Російські сезони" Сергія Дягілєва. Вони надихнули його на створення фігурок танцівниць, балерин і скоморохів, — каже Наталія Заболотна. — Років із 10 тому його скульптури можна було придбати на паризькому блошиному ринку за півтора євро. Потім ціни виросли. 2006-го його скульптуру продали на "Сотбісі" за 314 тисяч доларів, наступного року — за 936 тисяч. Роботи Чипаруса подобаються майже всім, бо їх не треба тлумачити. Все, що він хотів сказати, лежить на поверхні.

Грегор Крук народився у селі Братишеві на Івано-Франківщині. Навчався у Краківській академії, виїхав до Німеччини. Жив у Парижі та Лондоні.

— Ми маємо близько 40 його робіт, — розповідає секретар союзу українців у Великій Британії Федір Курляк. — Вони унікальні, бо купувалися за життя автора. У Києві зосередили увагу лише на жіночих образах. Хотіли привезти ще три роботи, але вони не вмістилися у замовлений транспорт. Наступного року збираємося показати всю колекцію. Знаю, що в Баварії один колекціонер має зібрання робіт цього скульптора. Але його ім"я не розголошують.

Привезені скульптури оцінили у $100 тис. Згодом їх покажуть у Львівській картинній галереї. Її директор 83-річний Борис Возницький прийшов в Український дім.

— Крук назавжди закарбував у мистецтві українську роботящу жінку, — каже. — Роботи в нього грубі й великі. Перед смертю заповідав усю свою збірку Україні. Але після мого звернення у відповідні інстанції наш музей отримав лише чотири маленькі скульптури з Мюнхена.

На другому поверсі свої роботи показують 45 скульпторів. За участь кожен заплатив 9,5 тис. грн. Киянин 41-річний Андрій Северинко гордо дивиться на свою роботу "Капітан Ревес". Це 2-метровий чоловік у бежевій робі та скафандрі. На його окулярах розгойдується саранча з металу. У руці капітан тримає клітку із булькатим павуком.

— Ревес — капітан он того човна, — показує на корабель зі шматків іржавого заліза. — Він подорожує світом і шукає містичних істот. Купив робу собі, щоб працювати, але вона йому не підійшла, то віддав. У нього на руках гострі шурупи, адже ніколи не знаєш, з якою комахою матимеш справу. Серед них бувають і войовничі.

Деталі скульптор збирає на смітниках та звалищах. Інколи купує на столичному Куренівському ринку.

— Моя майстерня біля дитячого садка. Малеча часто забігає подивитися на чудернацьких павуків. Раніше пускав їх задарма, а тепер прошу, щоб приносили всілякий непотріб. То діти з батьками мішками таскають мені всіляке залізяччя.

Львівський скульптор Богдан Білінчук, 61 рік, привіз бронзову композицію "Баден-Баден". Зобразив політиків, які приймають мінеральну ванну. Серед них прем"єри. Португалії — Жозе Мануель Баррозу, Італії — Сільвіо Берлусконі, Росії — Володимир Путін, екс-прем"єр Великої Британії Тоні Блер, президент США Барак Обама та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Екс-президент Віктор Ющенко сидить біля басейну й мурує міст із цегли.

— Ющенко сидить і мовчки будує дорогу в Європу, — пояснює автор. — Путін п"є каву, яку йому зробила Меркель. Вона йому годить: боїться, щоб не перекрив газ. Біля Путіна висить його картина, яку торік він продав на різдвяному аукціоні у Санкт-Петербурзі за 37 мільйонів рублів. На ній сільський дядько скоса поглядає на розваги політиків. Тримає біля себе вила. Обама закотив штанку і пробує, яка температура в Євросоюзі. А Берлусконі розумний, усіх повчає. Робив цю скульптуру півроку, витратив 5 тисяч доларів. Торік свою роботу "Вулик" подарував президентові. Цього року так не робитиму — буду продавати.


Зараз ви читаєте новину «Олександр Владимиров утомився продавати свої скульптури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути