Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2011 06:30

Народні танці виконують на всі свята

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Учасниці бахчисарайського танцювального колективу ”Ільхам” виступають на фестивалі ”Східні ворота: АртПоле-Крим”. Їхні костюми традиційно розшиті золотою ниткою
Учасниці бахчисарайського танцювального колективу ”Ільхам” виступають на фестивалі ”Східні ворота: АртПоле-Крим”. Їхні костюми традиційно розшиті золотою ниткою

— Альо! Девушки, вам на фестиваль? — висовує голову з вікна маршрутки вусатий водій у картатій кепці. До автобуса забігають 25-річна Ірина Малихіна з подругою. До кримського Бахчисарая дівчата приїхали з Києва. Тут 15–16 жовтня тривав фестиваль "Східні ворота: АртПоле-Крим".

Киянки кидають на сидіння рюкзаки. Передають за проїзд 4 гривні. Маршрутка їде до Східних воріт кам'яного міста Чуфут-Кале. Там поставили музичну сцену фестивалю.

— Найбільше кортить послухати сімферопольський "Джезаїр", — каже Ірина. — Уперше почула гурт улітку на фестивалі "АртПоле". Двоє у колективі — кримські цигани. Це народні музиканти, які виконують кримськотатарські мелодії. Колись їх обов'язково наймали на місцеві весілля.

На галявині — зо два десятка наметів. Біля сцени стоїть жовте шатро кримської татарки Еміне Плігос, 22 роки. Вона приїхала з Ялти вчити малювати по тілу хною.

— Займаюся цим чотири роки, — дівчина дістає із сумки тюбики з хною. — Розмальовую знайомих дівчат напередодні весіль. Ця традиція у нас називається "ніч хни". Тоді в нареченої збираються її подруги, до ранку грає музика. Молодій посеред долоні обов'язково малюють сонце із крапками навколо. Це символізує багатство, процвітання, розмноження.

Через півгодини в Еміне мерзнуть руки. Хукає на них, розтирає. Температура на вулиці спала до +4°С. Біля автобуса їдять пиріжки з повидлом дівчата з танцювального колективу "Ільхам". Вони в червоних і синіх національних костюмах, волосся заплетене у дві коси. Виходять на сцену під запис сімферопольського діджея Бебека.

— У Бахчисараї на всі свята танцюють народні танці. Не важливо чи це День незалежності України чи 8 Березня, — каже художній керівник ансамблю Аліє Меметова. — Нещодавно випадково потрапила на бахчисарайську дискотеку. Побачила, як молодь замовляє швидкий кримськотатарський танець хайтарму.

Навколо поля перед сценою пропонують чебуреки по 6 грн, чай по 3. На виступ гурту "Макъам" до сцени підтягується сотня слухачів. Тримають пластикові пляшки з домашнім вином, кутаються у спальники і пледи.

— Нашу музику видають у Туреччині, — каже лідер гурту Джаміль Каріков, 51 рік. — Турки запрошують на гастролі. Традиційні кримськотатарські інструменти теж купуємо в Туреччині, бо в Криму їх немає.

Зараз ви читаєте новину «Народні танці виконують на всі свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути