пʼятниця, 15 лютого 2013 00:45

На Шевченківській премії заощадять 520 тисяч гривень

"Групою смерті" назвав літературознавець Михайло Слабошпицький, 66 років, список претендентів на Шевченківську премію. На його думку, цього року вони були дуже сильні. Комітет із 23 вирішив обрати трьох.

— Це сенсаційно. І це не радісна сенсація. У списку були такі дуже конкурентні постаті, як Мирослав Дочинець, Юрій Буряк, Володимир Лис, Костянтин Москалець. Таке рідко буває, — каже Слабошпицький. Він протягом п'яти років був членом комітету премії. — Я був упевнений, що лауреатів у літературній премії буде двоє.

Премію — по 260 тис. грн — отримають поет Леонід Горлач, театральний режисер Дмитро Богомазов і художник Петро Печорний. Торік лауреатів було п'ятеро. Тобто 2013-го держава витратить на Шевченківську премію на 520 тис. грн менше.

— Не думаю, що вирішили так зекономити, — продовжує Слабошпицький. — У межах держави — це що 2 копійки для звичайного українця. Такий вибір, скоріше, говорить про склад комітету. Чи цього разу, чи взагалі, його члени не знаходять між собою спільної мови. Також не раз спостерігав, що просто не знають того, за що голосують. Наприклад, приїжджає з Харкова чудовий музикант. Але він не має жоднісінького уявлення про літературу. Каже: мені треба харківських підтримати. Хіба хтось вкладе йому іншу думку в голову і він зробить вибір під тиском. Взагалі, це безглуздя, що премія імені Тараса Шевченка присуджується і співакам, і театральним діячам, усім. Шевченко був художником і письменником. Отже, має присуджуватися тільки їм і судитися професіоналами саме цих галузей. А для театральних діячів чому б не створити державну премію імені Леся Курбаса, наприклад?

Художник 80-річний Петро Печорний отримає премію за серію декоративних тарелей за мотивами творів Тараса Шевченка. Зараз триває виставка його робіт у Київському музеї ім. Шевченка.

Поет 71-річний Леонід Горлач за радянських часів обіймав посаду директора Бюро пропаганди художньої літератури у Спілці письменників. Нагороджений медаллю "За будівництво Байкало-Амурської магістралі". Шевченківську премію йому присудили за збірку віршів "Знак розбитого ярма". До неї увійшли поезії та поеми за кілька останніх років.

Режисера 48-річного Дмитра Богомазова відзначили за вистави "Гамлет" у Одеському українському театрі ім. Василька, "Гості прийдуть опівночі" у столичному театрі на Лівому березі, "Щуролов" Київського театру "Вільна сцена".

— Ця премія — завжди несподіванка, тим паче вже раз не присудили, — каже Дмитро Богомазов. На нагороду його висували вдруге. — Першою подзвонила дружина, їй хтось із міністерства повідомив. Майже одразу інформація поширилась у пресі. Почали вітати друзі. Зараз у мене невеличкий тайм-аут. Відпочину тиждень, потім буде видно.

Режисер каже, що для розвитку українського театру потрібна конкуренція. З популярною ідеєю позбавити їх державних дотацій не погоджується.

— Зараз і так обрізають фінансування. Театри покладаються на те, що заробили самі. Тож їхній рівень починає залежати від глядача. Оскільки українці обтяжені проблемами, то хочуть більше розважатися, ніж думати. Не можна позбавляти театри підтримки в такий складний час. Бо вони почнуть грати тексти Хазанова.

Шевченківську премію присуджували 20 членів комітету.

— Чемно дотримувалися положень, — каже один із них, журналіст і критик 45-річний Олег Вергеліс. — Відзначали балами за підсумками таємного голосування. Решта претендентів просто їх не добрали. Це об'єктивна, прозора процедура. Ніхто нікого не "тягнув". Достойні кандидатури перейдуть на наступний рік — так нерідко буває.

Шевченківську премію започаткували 1961 року. Переможців нагородять 9 березня.

Зараз ви читаєте новину «На Шевченківській премії заощадять 520 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути