вівторок, 15 вересня 2009 18:19

На "Гогольфесті" людей розмальовували бичачою кров"ю
6

Актори московського театру ”АХЕ” в київському музеї ”Мистецький арсенал” розмальовують усіх охочих червоною фарбою. 11 вересня тут відкрився фестиваль мистецтв ”Гогольфест”
Фото: фото: Наталія ЧУБЕНКО
Київський режисер Владислав Троїцький: ”Хочемо, аби ”Гогольфест” став обличчям України, як у Європі — Венеціанський бієнале”
 У залах ”Мистецького арсеналу” фотографуються з живою скульптурою ”Око”
Гітарист київського гурту ”Естетик ед’юкейшн” Юрій Хусточка виступатиме на ”Гогольфесті”
Скульптор Олександр Алексеєв презентував свою роботу — Гітлер у стрингах. Один із залів ”Мистецького арсеналу” організатори присвятили Другій світовій війні

11 вересня у музеї "Мистецький арсенал" по вул. Івана Мазепи, 30 у Києві відкрився фестиваль сучасного мистецтва "Гогольфест". Його бюджет $400 тис. Захід триватиме понад два тижні.

Увечері біля воріт "Мистецького арсеналу" збирається натовп. Охоронці пускають за запрошеннями. Актори російського театру "АХЕ" розмальовують гостей червоної фарбою.

— Это не краска, а бычья кровь, — каже 29-річний москвич Максим Діденко. — Просили привезти нам 20 літрів, якраз на всіх вистачить. На родинному гербі Гоголів є три кольори — синій, білий та червоний. Червоний — це колір провокації, тому його й використовуємо.

45-річний юрист Сергій Тодоровський роздивляється своє обличчя в люстерко. Його розфарбували першим:

— Люблю все цікаве. Люди дуже замкнуті, вони бояться всього, що відрізняється від стереотипів. Я не такий, тому й вирішив довіритися художникам.

Засновник фестивалю 44-річний Влад Троїцький нервово куйовдить кучеряве волосся на сходах "Арсеналу".

— Хочемо, аби "Гогольфест" став обличчям України, як у Європі  Венеціанський бієнале. В Единбурзі або Авіньйоні є подібні фестивалі, але там — ціле місто, ти ходиш і шукаєш. У нас усе зібрано в одному приміщенні. Людина приходить і занурюється в атмосферу, розуміючи, що це і є життя.

На другому поверсі на бетонній підлозі сидить 25-річна художниця Аліна Копиця. Зі шматків червоної тканини робить троянди і зшиває з них килим.

— Такі акції влаштовую щонеділі в столичних парках, — розповідає. — Запрошую всіх охочих, знайомлю людей. За літо в мене з"явилася купа хлопців — ходимо в кіно, п"ємо пиво. Мабуть, я їм подобаюся.

Актор київського театру "ДАХ" Олег Мамонт, 25 років, у синьому робочому комбінезоні сидить на шматку пінопласту. На підлозі валяються зроблені з гіпсу та глини фігури людей. Олег брудними руками витирає з обличчя сажу. Говорить, не встиг змонтувати виставку.

— Мої фігури, що нагадують мертвяків, гарно в"яжуться із цими високими напівзруйнованими стінами. До 1712-го в цьому приміщенні був жіночий монастир, а потім його віддали під артилерійський склад. Я роблю виставку про те, що всіх людей створено з непотребу. Одяг для скульптур купив на секонд-хенді.

До кінця фестивалю Мамонт зробить статую письменника Миколи Гоголя із борошна, води та солі.

— Уже виготовили каркас, — показує обмотані целофаном шматки пінопласту. — Сіль передає вічний дух нашого народу, борошно — божественний інгредієнт, а вода — основа всіх основ. Після фестивалю заберу скульптуру додому, буду використовувати у вуличних виставах театру "ДАХ". Такий Гоголь неважкий, його легко транспортувати.

Письменника зобразили у формі есесівця

Співак Антін Мухарський презентує колекцію картин "Актуальний Гоголь". На одному із полотен письменник зображений у формі есесівця. Таким його намалював львівський художник Ігор Перекліта. 17 вересня в "Мистецькому арсеналі" режисер Владислав Троїцький покаже спектакль "Смерть Гоголя". У ньому письменника поховали живцем. 20 вересня в рамках фестивалю в театрі ім. Франка — вистава одеського режисера Дмитра Богомазова "Гамлет". Шекспірівський текст українською переклав Юрій Андрухович.

22 вересня німецький режисер Ханна Хірш презентує в "Мистецькому арсеналі" виставу "Минуле попереду".

— Усі думають, що минуле давно позаду. Аборигени американського племені Аймара дотримуються протилежної точки зору. Своїм спектаклем я перевертаю банальне уявлення про хронологію, — каже Ханна Хірш.

На фестивалі покажуть спектаклі театри зі Швейцарії, Польщі, Іспанії, Фінляндії, Росії. Завершиться "Гогольфест" 27 вересня.

Зараз ви читаєте новину «На "Гогольфесті" людей розмальовували бичачою кров"ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути