пʼятниця, 29 липня 2011 07:00

Молоді поетеси читали вірші на даху

Київські поетеси Катерина Бабкіна, 26 років, та на рік старша Марія Драгіна на даху шестиповерхового столичного бізнес-центру влаштували літературну вечірку. Вірші мали читати у супроводі відео та музики. Її написав їхній знайомий діджей Сергій Моргунов.

— Как вам Киев? — жартома запитує хтось із залу, доки авторки чекають на музику.

— Нам понравились украинские девушки и борщ, — відповідає Драгіна з робленим іноземним акцентом.

Посеред даху стоїть велике шатро. До початку вечірки туди майже ніхто не заходить. Люди вмощуються у шезлонгах і гамаках. Поетеси в товаристві друзів п'ють шампанське з пластикових стаканчиків. Катерина тримає білі троянди. О восьмій вечора відвідувачів зібралося понад півсотню. Всім ледь вистачає місць у шатрі. Авторки виходять на імпровізовану сцену. Чекають, доки увімкнуть відео та музику. Відео починає працювати на п'ятому вірші, музика лунає ще пізніше.

Читають по черзі. Драгіна російською, Бабкіна — українською. Остання зачитує поезії зі своєї майбутньої збірки "Гірчиця". Її презентує 2 вересня на поетичному фестивалі "Меридіан Черновіц" у Чернівцях. Передмову написав Юрій Андрухович. Це друга збірка авторки. Першу — "Вогні святого Ельма" — вона видала 16-річною.

— Мені важко назвати те, що ввійшло до першої книжки, віршами. Я ж їх писала 10 років тому, — розказує Катерина після виступу. — В "Гірчиці" буде справжня поезія. Стилістично вона досконаліша. В ній відображене моє теперішнє бачення життя, глибинні переживання.

Її подруга Марія Драгіна поки що не видала жодної збірки. Каже, що пише для себе. Ідея спільного проекту народилася у поетес випадково. Вони познайомилися під час зйомок реклами косметичної компанії. Обидві були її героїнями.

— Катя похвалила мої вірші. А мені сподобалася її поезія. Вона щира і природна. Не боїться видатися в ній негарною чи нерозумною. Не прикрашає дійсність.

На великому екрані позаду авторок показують кадри з фільму "Океани" французького режисера Жака Перрена: дикі узбережжя, морські хвилі, зграї риб, дельфіни, кити, тюлені. За весь вечір лиш в одному з віршів згадували море.

— На вечір запросили друзі. Раніше ніколи не чув віршів жодної з дівчат, — говорить 25-річний Ігор Дробот. — Якщо чесно, не дуже вслухався в тексти. Більше зосередився на відео. Воно було класне. Розслабляє.

У перервах між читаннями поетеси озвучують записки, які отримують із зали. В одній із перших, адресованій Бабкіній, запитують: "На прошлых чтениях вы мне отказали. Но, может, теперь согласитесь выйти за меня замуж?". Пізніше передають кілька записок, написаних червоним лаком для нігтів. В одній із них Марію Драгіну просять прочитати вірші з матом. Вона відмовляється, каже, що не готувала таких на сьогодні.

Вечірка триває трохи більше години. По завершенні люди не розходяться. Ще з півгодини милуються нічним Києвом.

Зараз ви читаєте новину «Молоді поетеси читали вірші на даху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути