четвер, 14 лютого 2008 14:39

Кшиштоф Зануссі зробить Богдана Ступку олігархом

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Польський режисер Кшиштоф Зануссі: ”Мої предки-італійці будували залізницю тут, біля Львова.  Й частина з них осіла в Польщі”
Польський режисер Кшиштоф Зануссі: ”Мої предки-італійці будували залізницю тут, біля Львова. Й частина з них осіла в Польщі”

"У мене часто цікавляться, чи маю я стосунок до побутової техніки "Зануссі", — сміється польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі, 68 років. — Так от, — це справді мої родичі, дуже далекі. Якось я був на Венеційському фестивалі й запросив голову цієї фірми на перегляд мого фільму. У залі був фурор, проте на нього це не справило враження. Зате коли він побачив наступного дня наші фото в газетах, отоді здивувався. Я відказував: "Ти ж бачив, як нам учора всі плескали". А він: "Ну то й що? Коли я приходжу на фабрику, мені теж всі плещуть. Але ж про нас написали в газетах, а ми за це нічого не заплатили!" Ось що було для нього дивно.

Минулої п"ятниці режисер відвідав Львів: він став сенатором Українського католицького університету.

Зал в УКУ на півтори сотні глядачів заповнений ущерть. Зануссі годину розповідає про своє бачення Сходу й Заходу.

— Якось я був із президентом Польщі в одній зі східноєвропейських країн, — говорить польською. — Їхній президент зателефонував директору народного музею і попросив кілька речей на подарунки гостям. І той їх привіз. Не уявляю, щоб президент Франції Саркозі телефонував директору Лувру і просив експонати комусь подарувати.

Перед зустріччю присутнім демонстрували один з останніх фільмів режисера — "Персона нон ґрата". Головний герой — польський посол в Уругваї. Російський кінорежисер Микита Михалков грає його друга — заступника міністра закордонних справ Росії.

— Михалков приїжджав на зйомки на чорному "мерседесі" з мигалкою, — згадує Зануссі. — Я дивувався, бо в нас такі мигалки мають тільки міністри. А Микита відповідав, що це йому подарував президент Росії.

Одна з епізодичних героїнь фільму — українка. Разом з двома польками вона працює в уругвайському стриптиз-барі. Потім просить польського посла допомогти їй повернутися додому.

— Її грає актриса Київського театру імені Івана Франка Тетяна Шляхова. В оригіналі фільму вона розмовляє українською. Я довго вмовляв росіян при дублюванні зберегти мову. Але вони були категоричними: "Українка мусить говорити російською".

Плануєте знімати ще когось з українців? — запитую після зустрічі.

— У березні приступаємо до зйомок фільму "Любов на долоні". Це спільний українсько-польський проект із бюджетом трохи більше мільйона євро. Така собі чорна комедія, де треба сміятися з найбільш трагічних моментів. Частину знімемо в Києві, решту у Варшаві. Страшного олігарха у фільмі гратиме Богдан Ступка. Усі інші — польські актори, зокрема 92-річна Ніна Андрич.

Давно знайомі з Богданом Сильвестровичем?

— 1999-го він грав у моєму телеспектаклі "Жайворонок" за Жаном Ануєм (про Жанну д"Арк. — "ГПУ"). У Ступки була роль окупанта. Проте польська у нього з шаленим акцентом. І це виглядало доволі кумедно — англієць розмовляє з "кресовою" вимовою. А у грудні в мене вдома гостювали його 26 студентів.

Так легко потрапити до Кшиштофа Зануссі додому?

— Треба просто зателефонувати або надіслати факс, — дістає з гаманця й простягає візитівку. — Донедавна за гостями доглядала моя мама. Вона померла два роки тому, проживши майже сто років. Найбільша проблема — гості зі Сходу не вміють сортувати сміття. Я пояснюю студентам, що скляні і пластикові пляшки потрібно викидати у різні кошики. Вони все одно забувають. Потім мушу платити штраф, — сміється.

Ви були радником папи Івана Павла II.

— З Каролем Войтилою (світське ім"я покійного Папи. — "ГПУ") я познайомився, ще студентом — він тоді був у Кракові єпископом. Коли його обрали Папою, думав, що більше ніколи не побачимося. Потім я знімав фільм про Івана Павла II. Він часто запрошував мене на обіди. Дуже любив слухати звичайні житейські історії, йому цього бракувало. Завжди, щойно я клав їжу до рота, щось мене починав розпитувати. Я не встигав поїсти, потім мусив іти до бару.

Коли востаннє ви бачилися?

— У січні 2004-го я привіз до Ватикану хлопців з однієї польської фундації, де ми намагаємося зводити молодь різних культур — реперів, брейкдансерів. Я запропонував їх представити Папі. Відповідь була миттєвою: "Прошу приїхати". Ця подія була на перших сторінках багатьох газет: старенький папа і біля нього хлопці, які крутяться на головах. Але жоден телеканал не переказав слів Папи. А він тоді сказав: "Ці хлопці танцюють не для заробітку чи слави. А отже, це є справжнє мистецтво". Це була наша остання зустріч.

1939, 17 червня — Кшиштоф Єжи Зануссі народився у Варшаві
1958 — почав знімати любительські кінофільми
1969 — зняв перший повнометражний фільм "Структура кристалу"
1980 — лауреат Канського фестивалю за найкращу режисуру фільму "Константа"
1994 — консультант Комісії зі справ культури у Ватикані
2000 — гран-прі Московського кінофестивалю за фільм "Життя як смертельна хвороба, що передається статевим шляхом"
Дружина Ельжбета Ґрохольська — художниця, дітей не мають

Зараз ви читаєте новину «Кшиштоф Зануссі зробить Богдана Ступку олігархом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути