Ексклюзиви
пʼятниця, 30 грудня 2011 11:31

"Костенко завела в книгарню тих, хто не ходив туди ніколи"

— 10 років ходжу й розглядаю репертуар прилавків "Петрівки", — 39-річна письменниця Лада Лузіна літературні підсумки року підбивала на столичному книжковому ринку. Називає це народним показником читацького інтересу.

— Завжди в перших рядах були детективи Акуніна, романи Донцової і "Гаррі Потер". Цього року побачила там двох українців — Ліну Костенко із "Записками українського самашедшого" і "Чорного Ворона" Василя Шкляра. Їхні обкладинки стоять лицем навіть на прилавках із навчальною і комп'ютерною літературою. Українська книга зробила прорив.

Письменник Андрій Курков, 50 років, дописав нову книжку "Львівська гастроль Джимі Хендрікса". Видасть у лютому 2012-го.

— Цього року домовилися про проведення першого в Європі літературного фестивалю, присвяченого українській літературі, — каже Курков. — Він відбудеться у французькому місті Коньяк у листопаді 2012-го. Там щороку організовують великий "Салон європейської літератури", де представляють тільки письменників з ЄС. Нам зробили виняток. Цілий рік тривали переговори. До Франції їздили наші видавці, Марія Матіос, я. Від фестивалю можна чекати прориву української літератури на французький ринок. Це не означає, що українські книжки стануть там бестселерами. У Німеччині романи Андруховича чи Наталки Сняданко не стали, але знайшли свого читача. Найкращими книжками року назвав би "Хронос" Тараса Антиповича, "Чарівний світ. Між тоді і тепер" Тимофія Гавриліва та "Армагедон уже відбувся" Марії Матіос.

20 тис. примірників роману Ліни Костенко "Записки українського самашедшого" продали за рік пірати. Офіційні продажі видавництва "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га" — понад 100 тис.

— "Записки" здобули найбільший розголос, — каже літературний оглядач Ірина Славінська, 24 роки. — Чула зворушливі історії про пенсіонерок, які скидалися на книжку Ліни Василівни, аби купити одну на всіх. Потім Костенко поїхала у всеукраїнський тур. Образилася на львівських письменників за гостру критику роману. Скасувала виступи у Львові. Там усі плакали. Львівська інтелігенція писала відкриті листи, де засуджувала критиків. "Записки" завели у книгарню тих, хто не ходив туди ніколи. Особливо, вчительок української мови і літератури, які сучасну українську літературу взагалі не читають.

 

Кого відзначили літературними преміями

Василь Шкляр, "Чорний Ворон" — Шевченківська премія (відмовився)

Вікторія Гранецька, "Мантра-омана" — кращий роман "Коронації слова"

Тарас Прохасько, "БотакЄ" — кращий прозовий твір "Книги року"

Ліна Костенко, "Записки українського самашедшого" — інтернетрейтинг "Читають всі" мережі "Фейсбук"

Володимир Рутківський, "Сині води" — "Книга року Бі-Бі-Сі"

Наталка Сняданко, за внесок у літературу — премія ім. Джозефа Конрада Польського інституту

 

Зараз ви читаєте новину «"Костенко завела в книгарню тих, хто не ходив туди ніколи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути