пʼятниця, 19 серпня 2011 06:30

Кокотюха три місяці сидів у бібліотеці

Подарункову книжку "Україна. Наша епоха: 1991–2011 роки" презентувало видавництво "Країна мрій". До зали заходить перший президент Леонід Кравчук, 77 років. Його супроводжують дві помічниці та охоронець. Той не пускає до нього літнього чоловіка.

— Я присягав цьому президенту, захищав нашу державу як розвідник, — наполягає відвідувач. — Хочу подякувати йому і передати розсекречені матеріали.

Охоронець бере в нього папку з документами. На сцені поруч із Кравчуком сідає письменник 40-річний Андрій Кокотюха. Тиснуть один одному руки.

— Усі країни, які себе поважають, мають подібні проекти, — розповідає Кокотюха про книжку. — До 20 років Незалежності зараз дуже багато виходить проектів. Але я носився із цим задумом п'ять років.

Твір написав за півроку.

— Відомо, що я не пишу довго. Але над цією книжкою працював шість місяців. Останній розділ просто витискав із себе. Мріяв, коли вже це скінчиться. Мінімум годину виписував сторінку. Також треба було вивірити масу фактів про1990-ті, яких не знайдеш в інтернеті. Три місяці сидів у бібліотеках, читав старі газети.

До видання ввійшли 434 факти з історії незалежної України. Їх коментують Леонід Кравчук, письменники Андрій Курков та Марія Матіос, журналісти Юрій Макаров, Олександр Ткаченко.

— Там описано кравчучки, кримське питання, Вєрку Сердючку, "Україну без Кучми", замерзлий Алчевськ, Шуфрича, який ловив крокодила, і торішній дефіцит гречки. Я звернувся до людей, котрі можуть як експерти прокоментувати. На кандидатурі Леоніда Макаровича зупинився не лише тому, що він — перший президент, а й тому що безпартійний і має незалежну точку зору. Його думка була для мене важливою, бо я людина дуже далека від політики.

— Хочу подякувати моєму другу Андрієві. Гортаючи книжку, я сам пригадав багато подій, про які вже забув, — розказує Кравчук. Кокотюха сором'язливо всміхається, червоніє. — Так, були свого часу кравчучки, а потім ці люди використали нові можливості та створили середній бізнес. Торік вони відстояли свої права на податковому Майдані.

Видання має 332 сторінки, 1500 ілюстрацій. Коштує 200 грн.

— Треба зібрати всі книжки і віднести на стенд видавництва, — каже один з організаторів.

— Одну взяв президент, — відповідає Кокотюха. Додає, що думає над окремим виданням про часи СРСР. — Ми мало знаємо про життя підрадянської України. Нам кажуть, що воно було сіре. А може, це не так.

 

Читачі шукають Марію Матіос і Ліну Костенко

У столичному Українському домі 16–18 серпня відбувалася книжкова виставка-ярмарок. На двох поверхах розташувалися 112 видавництв. Свою продукцію привезли видавці з Білорусі, Росії, Ірану. Найбільший павільйон зайняла Болгарія, мала півтори тисячі назв.

— Відвідувачі найбільше цікавляться сучасною українською літературою. Шукають книжки Марії Матіос, Ліни Костенко, — розповідає прес-секретар заходу Мар'яна Манакова, 23 роки. — Видавці не встигають робити презентації, бо мають великий наплив покупців. У такому шумі їм важко працювати.

На виставку прийшли прем'єр Микола Азаров, радник президента Ганна Герман, письменники Іван Драч та Борис Олійник, актриса Наталя Сумська. Серед почесних гостей організатори обіцяли поетесу Ліну Костенко. З невідомих причин вона не з'явилася.

 

Зараз ви читаєте новину «Кокотюха три місяці сидів у бібліотеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути