вівторок, 27 вересня 2011 08:40

Із текстів Жадана викинули лайливі слова

У столичному театрі ім. Івана Франка відбулася прем'єра вистави "Гімн демократичної молоді". Її поставили за мотивами творів харківського письменника Сергія Жадана.

— Давно слідкую за творчістю Жадана, — розповідає режисер спектаклю Юрій Одинокий, 36 років. — Запропонував зробити щось разом. Два роки працювали з Сергієм над п'єсою. Це не драма, тому деякі сюжетні лінії переробили. Остаточний варіант виник в останні тижні репетицій. Привів Жадана на сцену театру імені Франка. Пояснив, що слово "б...дь" тут не звучить. Не той антураж — ліпнина, позолота, аура. У цьому театрі ніхто, крім московських гастролерів, не матюкається. І я не буду першопрохідцем. Тож у п'єсі залишили суржик. А з лайливих слів — "прошмандовка" чи "фак", не більше.

В основі спектаклю — новела "Власник найкращого клубу для геїв". До п'єси ввели нову героїню Марту. Так виникла любовна лінія, якої не було в книжці Жадана. Також є запозичення з іншого роману письменника — "Депеш Мод". За сюжетом, немолодий бізнесмен повертається до рідного Харкова й хоче відкрити власну справу. Аби не мати конкурентів, доводиться робити клуб для секс-меншин.

— Найважливіше для театру Франка, що на сцені звучить сучасність, — каже після вистави художній керівник столичного театру "Сузір'я" Юрій Кужельний, 58 років. — Я не в захваті від результату. Він не виявляє ні Жадана, ні Одинокого. Але є чудові ролі. На перше місце виходить другорядний герой Славік — арт-директор гей-клубу. Його грає Остап Ступка. Він не намагається нікого розсмішити, але смішний. Також сподобалася роль Людмили Смородіної. Вона грала чиновницю з управління культури з акцентом Юлії Тимошенко. Ця актриса вміє спостерігати і відтворювати.

Зараз ви читаєте новину «Із текстів Жадана викинули лайливі слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути