вівторок, 24 січня 2017 11:30

Художник два місяці не дожив до виставки

Автор: Анастасія ХЛАПОНІНА
  Картину ”Півонії” львівський художник Володимир Патик намалював 2006 року
Картину ”Півонії” львівський художник Володимир Патик намалював 2006 року

"За своє творче життя вималював 600 кілограмів фарби, замалював 1875 метрів полотна і зрисував півтори тонни паперу", — говорив про себе львівський художник Володимир Патик.

У серпні 2016-го живописець помер на 91-му році життя. У Музеї історії Києва відкрилася виставка його робіт "Джаз і сонце". Показують 52 картини, написані з 1946-го по 2008-й. 12 надали київський і львівський художні музеї. Решта — з домашнього архіву.

Володимир Патик народився ­1926-го в селі Чорний Острів Жидачівського району на Львівщині. Тоді це була територія Польщі.

— Володю Патика знав особисто. Був красень, добряк. Але затворник. Жінка його в хаті ніколи не бачила. Зранку йшов у майстерню, а повертався пізно ввечері. Малював фанатично. Був одержимий мистецтвом, як Ван Ґоґ (голландський художник кінця ХІХ ст. — ГПУ). Дивував усіх львівських колег, — розповідає художник Іван Марчук, 80 років.

— Коли я тільки вчився, він уже ­зробив вражаючу виставку. Його роботи темпераментні. У Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва навчався у Романа Сельського, який довго жив у Парижі. Патик перейняв від нього західні новинки в мистецтві. Не був подібний на усталеного в СРСР живописця. Теми картин брав із природи, але зображав по-своєму. Художники мусять трохи брехати, щоб живопис виглядав свіжим. Сюжети картин Патика реальні, але з додаванням яскравих кольорів. Дивився на зелене, а малював червоне. Писав швидко і часто не закінчував роботи, щоб виглядали експресивніше.

1996 року Володимир Патик став лауреатом Шевченківської премії.

— Батько малював щодня. Дивувався всьому навколо. Казав, якщо людина байдужа до життя — мертва. Створював пейзажі, натюрморти, портрети. Любив море, зображав рибалок. Об'їздив усю Україну, Росію, Прибалтику. Передавав красу природи й людини. Виставку готували до його 90-річчя. Не дожив менше двох місяців, — розповідає син художника 52-річний Остап Патик.

Виставка Володимира Патика "Джаз і сонце" триватиме в Музеї історії Києва до 26 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Художник два місяці не дожив до виставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути