вівторок, 17 липня 2012 05:30

"Гуцул із Карпат — це і є джаз"

"Гуцул із Карпат — це і є джаз"
Michael Balog Project. Фото: uajazz.com

Саксофоніст львівського гурту "Шоколад" 27-річний Михайло Балог грає у восьми джаз-колективах. На фестивалі "Джаз Без" узимку зібрав власний українсько-американсько-канадський проект "Михайло Балог секстет". Під час Євро-2012 "Шоколад" виступав у Львові та польському Вроцлаві.

Джазмени часто грають у кількох гуртах одночасно. Виникають конфлікти з музикантами основних колективів?

— Виступати у кількох гуртах для джазового музиканта нормально. Коли працюєш постійно з одними людьми, варишся у власному соку. А відіграєш з іншими — повертаєшся з цікавими ідеями. Розповідав американському трубачу Нейтану, що в Україні джаз не підтримує держава. Він лише витріщав очі та запитував, як ми тут творимо джаз без підтримки. У Європі й США нормально, коли людина живе на стипендію. Тоді більше нічого, крім музики, її не хвилює. Можна стипендію одержати й на запис альбому. Для нас таке нереально. Позитив у тому, що таке життя загартовує. Хто не має стержня —  відпадають, ідуть грати на корпоративах. Зостаються тільки цілеспрямовані, які хочуть жити лише джазом і заробляти ним.

Легко пристосувати нашу народну музику під джазові мотиви?

— Будь-яка народна музика легко піддається джазовій обробці. Адже джаз — це і є африканський фольклор. Коли ви слухаєте гуцула з Карпат чи троїстих музик — це і є джаз.

Де вашу музику сприймають краще — в Україні чи за кордоном?

— У Східній та Центральній Україні в людей є дивний стереотип. Якщо ти співаєш джаз, українською, та ще й народні композиції — то або націоналізм, або якийсь брєд. Натомість у Європі це є родзинкою, новим для слухача. Намагалися в Одесі провести кілька виступів, але нам не вдалося. Власники клубів із підозрою ставляться до українських текстів. Така сама ситуація і в Києві. Хоча, коли Рішар Бона з Камеруну співає по-африканському, всі ним захоплюються.

Зараз ви читаєте новину «"Гуцул із Карпат — це і є джаз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути