вівторок, 07 серпня 2012 07:00

Фінський фанат їздить за "ВВ" по світі

Музикант 48-річний Олег Скрипка з гуртом "ВВ" виступив на фестивалі "Ред Рокс" у Лондоні. На майданчику Олімпійського комітету Росії він співав українською.

Чи можна музикою вплинути на образ України за кордоном?

— Музика — найдоступніша можливість пізнати інші куточки світу, — каже Олег Скрипка перед виїздом до Лондона. — У нас є фанат, фін. Не пам'ятаю навіть, як звати, бо в нього складне ім'я. Має специфічну руду пику у веснянках. Він знайшов у інтернеті музику "ВВ". Тепер подорожує за нами по світі. Якось група мала три концерти підряд — у Пітері, Львові й Берліні. Бачу, на кожному виступі є ця людина. Причалапав якось до гримерки. Пояснив, хто він. Хоча не розмовляє ні російською, ні українською, ні англійською. Потім так напився, що й фінською не зміг розмовляти. Завдяки музиці багато розумієш про іншу країну на емоційному рівні. Необов'язково приїздити до неї чи вчити мову.

Ви виросли в Мурманській області Росії. Як у музиці "ВВ" з'явилась українська мелодика?

— У дитинстві мене привозили до родичів на Полтавщину. Я пам'ятав ті вояжі, й це стало проявлятися у текстах та музиці. Швидко зрозумів, що людям найбільше подобаються пісні українською. Уперше за кордон ми виїхали 1988-го. Грали у Польщі для нашої діаспори. Після концерту сиділи, їли, говорили. Потім я взяв баян, з'явилася гітара, згадав пару пісень, які чув у селі, й почав їх виконувати. Це був успіх. Потім поїхали на п'ять років до Франції. Створили акустичну програму. Грали без динаміків і мікрофонів по кав'ярнях та кабаре. Французи шаленіли від народних пісень. Тоді я зрозумів, що українці зі сторони себе просто не бачать.

Які міфи про Україну вас дивують?

— Найбільше міфів про себе складають самі українці. Ми думаємо, що найбільше у світі п'ємо. За моїм рейтингом, українці в Європі на останньому місці за вживанням алкоголю. Навіть японці п'ють більше. На роботі проводимо більше часу, ніж французи. У нас у вихідні відкриті всі магазини. У Парижі в неділю після обіду важко купити хліба. Я повернувся до Києва, бо тут вища якість життя. Париж — шумне загазоване місто. Там не можна купатися в Сені, постійні пробки, більше стресів. Щоб купити машину, поїхати відпочивати, в Європі треба більше працювати, ніж в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Фінський фанат їздить за "ВВ" по світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути