вівторок, 02 лютого 2016 07:45

Данило Нарбут нікому не довіряв вибирати сало

Автор: Оксана ПРІТЧЕНКО
  Картина Данила Нарбута ”Сало” із серії ”Черкаський базар”. Роботи виставили в Черкаському художньому музеї до 100-річчя з дня народження художника
Картина Данила Нарбута ”Сало” із серії ”Черкаський базар”. Роботи виставили в Черкаському художньому музеї до 100-річчя з дня народження художника

— Дід часто ходив на базар. Особливо любив вибирати сало, нікому цього не доручав. Інколи просто спілкувався із базарницями, жартував. Після таких прогулянок зачинявся в майстерні і робив замальовки, — згадує онука художника Леся Нарбут, 44 роки.

1987 року український живописець, художник театру Данило Нарбут написав "Черкаський базар" — серію із 25 картин темперою (порошкоподібна фарба, яку розводять водою. — ГПУ).

У Черкаському художньому музеї до 100-річчя з дня народження Данила Нарбута показали 2 серії його робіт: "Черкаський базар" і "Квіти України".

Данило Нарбут народився 22 січня 1916-го в родині художника-графіка Георгія Нарбута. В 4 роки втратив батька. З 14 працював у майстерні Київського оперного театру. Потім — у Київському театрі опери й балету. 1936-го репресований, 2 роки відбув на Біломорканалі. Пішов добровольцем на фінський фронт, брав участь у Другій світовій війні. У повоєнні роки оформляв вистави в Коломиї, Івано-Франківську, Черкасах.

— Ми з дружиною Данила Георгійовича йшли на базар, а чоловіки — за нами, як вірні зброєносці, — розповідає 75-річна Ніна Клименко. — Жили з Нарбутами фактично однією родиною. На картині "Сало" — гарна огрядна молодиця. Це — збірний образ. Бо всі жінки, які приїздили торгувати з села, були такі пишні.

У Черкаському художньому музеї діє "Нарбутова світлиця". Крім його робіт, є фотографії родини, друзів, учителів та особисті речі майстра: палітри, стілець, ціпок і колекція писанок.

Зараз ви читаєте новину «Данило Нарбут нікому не довіряв вибирати сало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути