середа, 25 січня 2006 11:10

Андрій Середа озвучував "UMC", "Київстар" та Ющенка

42-річний Андрій Середа — вокаліст культової групи "Кому вниз". Його голос відомий навіть тим, хто не цікавиться рок-музикою.

2004 року Андрій виголошував з екранів телевізорів гасла передвиборної кампанії Віктора Ющенка, 51 рік. Узагалі він рекламував майже все: від горілки — до "кашель треба лікувати, а не зупиняти".

З чоловіком, якого називають "золотим голосом" реклами, ми зустрілися на Подолі.

— Знаю одне місце, де готують шикарну картоплю з грибами, — сказав Андрій. Він був у чорних військових штанах і черевиках. Тримав у руках рюкзак. — Страшенно хочу їсти. І ви, напевно, не обідали?

Коли мене вабив театр, я йшов на найгірші київські вистави

Ми зайшли в невеличкий ресторанчик з типовою для Подолу назвою "У тьоті Соні". На всіх столиках стояли таблички "зарезервовано". Але нам дозволили сісти за маленький — у кутку. Андрій тихо перемовився з офіціанткою, і нас пересадили за зарезервований.

— Замовляйте, — запропонував. — Я чомусь не довіряю худим людям. — Побачивши фотокамеру, зробив заперечний жест і дістав із рюкзака чорні окуляри. — Імідж треба підтримувати, — пояснив, надягаючи їх.

Андрій марив з дитинства театром. Спочатку хотів стати декоратором. Створював з коробок помешкання для ляльок сестри. Потім ці іграшки стали акторами його театру. А після закінчення школи вступив до театрального інституту.  Працював у трупі Віталія Малахова, 52 роки, з Лесем Танюком, 67 років, — у "Молодіжному театрі". Світлорежисером там був Слава Макаров, 50 років, — майбутній гітарист "Кому вниз".

— Батьки не в захопленні, коли дізнаються, що чадо збирається стати актором, чи не так?

— Батько бачив, що точні науки мені давалися лише під пресингом. Але хотів, щоб син мав серйозний фах, — пригадує Середа. — Він працював інженером з кораблебудування на заводі "Ленінська кузня". Міг би увійти в книгу рекордів — під його керівництвом у КБ спроектували найбільше риболовецьких траулерів. Актором мене бачила тільки мама. Та саме татові зв"язки допомогли вступити до інституту.  Тепер, на жаль, батько — найзнівеченіша людина в світі: він не займається нічим.

Час, коли через непорозуміння з режисером Віталієм Малаховим покинув театр, Середа згадує з прикрістю.

— Сприймав це дуже хворобливо. Коли починав вабити театр, я йшов на найгірші київські вистави. І ставало трохи легше.

На той час у нього вже був гурт "Кому вниз". Вони були оркестром при театрі "Гротеск", але на це потрібен був дозвіл комісії Мінкульту. Після прослуховування один з її членів — композитор Юрій Рибчинський, 60 років, сказав рішуче "ні". Вони опинилися на вулиці, жили переважно з випадкових заробітків. Саме тоді Андрій познайомився з майбутньою дружиною Світланою, 36 років.

Доки він про це розповідав, до ресторанчика зайшли 41-річний Сергій Литвинюк, менеджер київської групи "Вій", і 43-річний Дмитро Добрий-Вечір, її лідер. Середа їм призначив зустріч. Вони привітали його з минулим днем народження, який був 1 січня. Подарували кілька купюр іракських динарів із зображенням Саддама Хусейна. Середа замовив ще один салат із креветок і пляшку горілки. Хлопці  пригадували час, коли музиканти виступали в "трубі" — підземному переході під Майданом.

У Середи озвався телефон. Дзвонила дружина Доброго-Вечора, хотіла впевнитися, що її чоловік справді з Андрієм.

— Це, напевно, моя їй уже телефонувала: те саме питала,— розсміявся Середа. — Дід казав: "Ніколи не женись на росіянці". Я не цікавився, якої вона національності. 17 років тому я відбив її у приятеля, який тягнув Світлану до загсу. За рік у нас народився син Сашко. Світлана на три чверті українка, а на чверть — молдаванка.

Аби отримати службову квартиру, вона пішла у двірники, — веде він далі. — Я допомагав: носив тяжкі предмети. А щоб перебити нестерпний запах сміття, мусив працювати з двома цигарками в роті. Дружина закінчила інститут комунальних послуг, працювала в ЖЕКу, ми таки добилися власного помешкання на лівому березі. Тепер, слава Богу, я можу матеріально забезпечувати родину, — каже Середа. — І Свєтка сидить удома.

Дід казав:
"Ніколи не женись на росіянці"

Заробляє Середа, озвучуючи рекламні ролики. Коли починав, було лише дві студії. Одна з них, "Музична біржа", належала Євгену Рибчинському, 37 років.

— В Україні немає рекламної школи, — переконує він. — Вона відрізняється від стандартної акторської чи дикторської, тут зовсім інші темпоритми. За ці роки притоку нових голосів майже нема. Подивися на акторів, які цим займаються в світі, — каже Андрій. — Геніальна співачка, покійна вже Квітка Цісик — донька українських емігрантів, отримала від компанії "Форд" відзнаку, бо 10 років озвучувала їхню рекламу.

Він каже, що не має контракту з конкретними компаніями. Рекламні студії пропонують клієнтам голоси на вибір, а ті обирають його.

— Раніше я сміявся, коли приходили конкуренти моїх клієнтів і казали: ми теж хочемо собі цей голос. Так я став офіційним голосом одночасно і UMC, і "Київстару". — Він розсміявся.

На парламентських виборах 2002 року Середа озвучував рекламні ролики блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". А влітку 2004 року був ведучим на Співочому полі, коли майбутній президент оголосив, що йде на вибори. Серед численних гасел він виголосив і дещо від себе: "Слава нації!" Після цього головний режисер Тарас Грималюк, 37 років, заявив що відмовляється від співпраці.

— Він пояснив, що у "Нашої України" на сході й так імідж радикальної націоналістичної партії. Мої гасла він вважав провокацією, — пригадує Середа. — Я не міг повірити, що людина, яку знаю десяток років, каже це серйозно, — підвищив він голос.

Та невдовзі йому повернули статус голосу передвиборної кампанії Ющенка. Львівський психолог, 53-річний Ярослав Лесюк, автор символіки помаранчевої революції, вважав, що він — єдиний, хто може виголошувати ідеї Ющенка.

Під час революції на сайт "Кому вниз" приходили тисячі листів із запитанням, чому група не співає на Майдані.

— Я сказав Грималюку, — відволікся Середа від салату й чарки, — що як він не випустить нас на сцену, ми розриваємо стосунки. Я Тараса не звинувачую. Йому за посаду  художнього керівника сцени добре заплатили. Це правильно: коли ти віддаєш політикам своє серце, вони мають тобі за це платити гроші.

1964 — народився в Києві, на Подолі
1983 — до батькового дня народження написав пісню на слова Тараса Шевченка "Суботів"
1985 — закінчив театральний інститут, акторський клас
1988 — одружився зі Світланою, з"явився гурт "Кому вниз"
1989 — народився син Олександр, перемога на фестивалі "Червона Рута"
1990 — перші зарубіжні гастролі, в Канаді
1999 — телеведучий на ТРК "ЕРА"
2005 — кавалер ордена "Пустельний Хрест УНА–УНСО", офіційно відмовився від місця у виборчому списку УНА–УНСО

Зараз ви читаєте новину «Андрій Середа озвучував "UMC", "Київстар" та Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути