четвер, 06 серпня 2009 16:50

Анатолій Матешко хоче екранізувати "Солодку Дарусю"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Київський режисер і актор Анатолій Матешко знімався у фільмах ”У бій ідуть одні старики”, ”Петля Оріона”, ”Швидше власної тіні”
Київський режисер і актор Анатолій Матешко знімався у фільмах ”У бій ідуть одні старики”, ”Петля Оріона”, ”Швидше власної тіні”

Київський режисер Анатолій Матешко, 55 років, закінчив фільмувати 12-серійний серіал "Акула" з російськими акторами Євгеном Дятловим та Ларисою Шахворостовою. Студентом Матешко грав у стрічках "Швидше власної тіні", "Якщо можеш, пробач...", "Єлисейські поля". Тепер знімає серіали.

— "Акула" — це сімейна мелодраматична історія, — піднімаємося  на третій поверх торгового центру "Комод", що на станції метро Лівобережна в Києві. — В успішних 40-річних людей починаються неприємності, які можуть зруйнувати їхню сім"ю. У серіалу щасливий кінець. 12 серій зняли за чотири місяці. Ще треба стільки ж. Думали "Акулу" презентувати влітку, але не встигли.

Матешко — автор першого українського серіалу. 1991-го він зняв 15 серій "Дня народження Буржуя".

— Коли запрошував Валерія Ніколаєва на роль, він саме знімався в Лос-Анджелесі, — купує півлітрову пляшку кока-коли. Сідає за столик. — Зразу ж погодився, бо в Голлівуді нашим акторам несолодко живеться. Вони там грають тільки російських бандитів. До того ж їх знімають у порожньому просторі, а вже потім домальовують декорації. А так грати дуже важко — треба мати гарну уяву.

До режисера підходить дівчина, просить автограф. Він розписується в її блокноті.

— Якось один актор розказував, як відвозив знайомого в тяжкому стані до лікарні: "Там у мене всі почали брати автографи. Я не думав, що такий популярний. Лікарі, медсестри мене обступили. Навіть забув, чого туди приїхав". Я довго з нього сміявся.

Каже, що хотів би зняти повнометражну стрічку.

— Але я реаліст. Щороку в департаменті кіно обіцяють запустити якийсь мій фільм. Якби чекав від них грошей, то нічого не зняв би. Хочу екранізувати "Солодку Дарусю" Марії Матіос. Вона розповідає про прості речі, за якими стоїть глибокий смисл. Але зробити гарний сценарій за такою книжкою важко. Легше екранізувати нікому не відомий поганенький роман із цікавим драматичним сюжетом. У мене на столі лежить готовий сценарій Анатолія Крима, та грошей немає.

Подгорний спився. Зараз гроби робить

Акторів на ролі в серіалах Матешко не затверджує.

— В основному працюємо на замовлення центральних московських каналів, там платять нормальні гроші. Вони мають свої акторські уподобання. Але радять гарних акторів, бо хочуть зробити якісний продукт. Якщо в дружини керівника каналу немає таланту — він не буде її просувати, бо втратить багато грошей.

Говорить, гра в серіалах псує акторів.

— У "мильні опери" на 200 серій потрапляєш, як у конвеєр. Актор приходить о восьмій ранку на роботу і до десятої вечора промовляє перед камерою тексти, навіть не задумується, що вони означають. От Машкову, Фоменку зйомки в серіалі на користь. Володі Горянському кілька разів казав, що йому не всі образи пасують. Він грав психіатра у "Дні народження Буржуя".

Режисер закінчив акторський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії.

— Моя старша сестра Ольга вчилася там. Я часто приїздив до неї в гості на канікули. Зніматися почав на другому курсі. 1976-го Леонід Биков запропонував роль Смуглянки у фільмі "В бій ідуть лише старики". Та мені треба було терміново їхати у справах, а режисеру не терпілося розпочати зйомки. Узяли на роль мого однокурсника Сергія Подгорного. Зараз дякую Богу, що не знявся, бо рання слава погано впливає. От Подгорний спився. Зараз гроби робить.

У Росії Матешко знімав серіал "Даша Васильєва. Любителька приватного розшуку" за детективними романами письменниці Дар"ї Донцової.

— Ніяких порад вона не давала. Казала, Акунін дуже шкодував, що втручався в роботу режисерів, котрі знімали його "Статського радника". Я їй і сам казав: "Старуха, не вмешивайся никуда". Вона пропонувала зняти в серіалі свою доньку. Але та не підійшла, бо дуже реальна жінка, а такі грати не можуть. Одну серію знімав у Парижі. Там головну роль виконав племінник Алена Делона, дуже на нього схожий. Він легко входив у роль, грав переконливо. Французи дисципліновані. Можуть чекати і 12 годин, доки їх почнуть знімати. Наші актори завжди кудись поспішають.

Режисер часто їздить на дачу в селі Бендюгівка Кагарлицького району Київщини. Вирощує там дині.

— Одна отака вже виросла, — широко розводить руки. — Там гарний клімат для баштану. Кажуть, що зараз нічого купувати не можна, бо повно нітратів. А в мене буде все екологічно чисте.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Матешко хоче екранізувати "Солодку Дарусю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути