Ексклюзиви
пʼятниця, 01 січня 2016 00:25

105 тисяч книжок передадуть сільським бібліотекам

105 тисяч книжок передадуть сільським бібліотекам

— У селі живуть нові Лесі Українки й Тараси Шевченки. Тільки вони про це не знають. Їхнє майбутнє може визначити якась дрібниця. Наприклад, книжка, — розказує Тетяна Михайленко, 50 років, координатор фундації Дарини Жолдак. Упродовж року ця організація по всій Україні збирала книжки для сільських бібліотек і шкіл. Запланували передати 100 тис. примірників. На кінець грудня ­зібрали 105 тис.

— Своїм дітям читаю книжки від народження. В моєї тітки бібліотека з п'ять тисяч книг. У нас дома — теж пару тисяч буде. Ми їх перечитуємо, обговорюємо. Книжка в домі живе, а не тільки стоїть у шафі. Тому, коли дізнались, що в Україні 51 відсоток дітей до 15 років за рік, не прочитали жодної книжки, не могли просто перегорнути цю статистику. Зрозуміли, що треба з цим щось робити.

Серед причин того, що діти не читають, Тетяна Михайленко називає відсутність сучасних дитячих книжок у сільських родинах та бібліотеках.

— Розмовляли з дітьми після літніх канікул. Одна дівчинка сказала, що була в бабусі все літо. У неї була одна книжка й вона її прочитала. В хаті одна книжка. А є й що жодної нема. В бібліотеках не краще. Якщо класика ще залишилась з радянських часів, то дитячих книжок, виданих за останні хоча б 10 років, немає. А діти — це четверта частина бібліотечних читачів. Їм нема там що читати.

Книжки для сільських бібліотек й шкіл збирають не тільки в столиці, а й в обласних центрах. Перелік передають до фундації. Туди ж бібліотеки і школи надсилають списки видань, які хотіли б отримати. Якщо такі назбирали в їхньому обласному центрі — направляють звідти або ж із Києва. Про кожну отриману книжку бібліотеки повідомляють фундації. Але деякі примірники залишили в організації. Серед них — особисто подаровані й підписані послом Грузії Міхеїлом Уклебою та послом США Джеффрі Пайєттом.

— Грузинський посол передав подарункове видання "Велика трійця" — вірші Тараса Шевченка, Лесі Українки та Івана Франка українською та грузинською мовами. Американський — збірку текстів розмовних тем для підлітків англійською. Розіграємо їх в конкурсі, щоб ще більше заохотити дітей до читання.

Посольство США подарувало півтисячі книжок. Серед них найбільше посібників для вивчення англійської. Але є й художні. Наприклад, "Великий Гетсбі".

— Важко уявити, що хтось втне цю книгу в селі. Тому в нас завдяки такій і подібним народився задум наступного проекту. Сформувати бібліотеки літератури іноземною для спеціалізованих шкіл.

Зараз ви читаєте новину «105 тисяч книжок передадуть сільським бібліотекам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути