четвер, 05 квітня 2012 13:26

Вийшли 340 серій мультфільму "Легенди України" – за чотири роки

"Легенди України"

Телевізійний мультсеріал виготовила львівська телекомпанія "Арт-Відео". В ефір вийшли 340 серій. Тривалість однієї – 5 хв. Із 2008 року перші 88 серій транслювали на Першому національному телеканалі – по п'ять серій щотижня. Зараз мультик живе на львівському телеканалі НТА. Режисер та автор ідеї – Сергій Гармаш. Продюсер проекту – Зоряна Занюк. Фільм знятий за поєднання техніки класичної 2D-анімації та анімації персонажів, створених у 3D. Аудиторія – діти від 3 до 12 років.

– Коли народилася старша донька ­Настя, захотілося розказати їй, як утворилися гори, де живуть тварини, чому Україна має таку назву. Найкраще такі речі діти сприймають через мультик. Цікавинки та пригоди були в "Коті Викрутасі", який показували по телебаченню два роки, історії тварин – у "Казковому патрулі", а казки та історії нашого краю – у "Легендах України".

Телебачення заповнене дешевими японськими мультиками, американськими сімпсонами, бетменами, South Park'ами. У кожній серії є насильство, кров, убивство. Діти дивляться і вбирають цю агресію. Результати будуть помітні через 10–15 років. У Росії виділяють кошти на анімаційні проекти, що популяризують країну як велику й могутню, де жили богатирі й сильні царі, а народ усіх перемагає. Наша студія намагається йти тим самим шляхом, але на українському матеріалі. Щодня випускаємо в ефір 5 хвилин анімації. Це – найбільше в Україні.

Діти не знають легенд. Запитайте навіть у будь-якого дорослого про міфічних істот. Назве русалку, чорта й водяника – у кращому випадку. А український фольклор багатющий. Є песиголовці, лизуни, потерчата, відьми, мавки.

У серіях "Хрест на українській землі", "Виникнення Карпат", "Скеля Довбуша", "Про ковалів та зміїв" розповідаємо народні легенди про виникнення історичних явищ, природних процесів, життя легендарних постатей. Цікава легенда про львівських жінок є в книжці "Легенди Львова" Юрія Вин­ничука. Татари 1283 року взяли місто в облогу. Хан Телебуга захотів дізнатися, чи довго зможуть оточені протриматися. За якийсь час посли подалися перевірити, чи львів'яни ще не повмирали з голоду. Жінки повикочували на вулиці порожні діжки, поставивши їх до гори дном. Повимітали з комірок усю крупу й борошно, які там були, й засипали дно – хто крупою, хто борошном, а хто зерном – так, щоб вершок був, ще й птицю й худобу повипускали. Татарські посли побачили, що люди не бідують, і військо рушило додому.

Персонажів "Легенд України" придумали швидко. Довше вигадували імена. У кожного з них – свій характер і своя місія в мультику. У веселого і жвавого кота Викрутаса – робот Третє око, він же – енциклопедія, що знайомить із цікавими фактами. А в "Легенді" роль оповідача виконує м'яч Шева. Спочатку придумали зубатого м'ячика, що говорить. Цей персонаж навіяв ажіотаж до Євро. Швидко назвали його Шева – на честь Андрія Шевченка. А от над ім'ям хлопчика мучилися довго. Він – звичайний школяр років 12, любить футбол, цікавиться історією. Добрий і щирий. Перебрали Миколку, Івана, Макса. Нарешті зупинилися на імені Нік. Сучасно й молодіжно.

Разом зі сценаристом Тарасом Микітчаком ходили по бібліотеках, купували старі книжки на блошиному ринку. Багато легенд можна знайти в інтернеті на сайтах для мандрівників.

М'яча, Ніка та Змія намалював я. Вони виконані у ЗD-анімації – об'ємні й рухливі. ­Пейзажі та інші персонажі – у 2D. За роки в нас назбиралося багато архівів із другими планами, фонами, персонажами. Є архів малюнків українських гір, сіл, із персонажів – козаки, татари, селяни. Художники-аніматори по книжках з історії України, через інтернет дивляться на одяг і аксесуари людей, читають описи з легенд. Усе має відповідати історичним фактам. До прикладу, знімали серію про Данила Галицького. В історичних книжках знайшли одяг ХI століття, повдягали персонажів. Чого не знаємо – вигадуємо. ­Наприклад, хто може знати у що вдягалися велети? За логікою, у шкури тварин. Так і малюємо. ­Буває, аніматори запрацюються, татар малюють у слов'янському одязі або у ХІІ столітті домалюють якусь сучасну річ – пістолет, наприклад. Потім перемальовуємо.

Важко зобразити вигаданих істот. Дуже допомагають легенди, в яких описано їхній вигляд. Наприклад, песиголовців я намалював із людським тілом, головою собаки та ногами з колінами назад, як у птахів, та з двома пальцями.

Комп'ютер прискорює у разів 400 роботу аніматора. На папері треба зробити малюнок, просканувати, обробити, відзняти. Помилився – заново слід малювати. Ми користуємося спеціальними електронними планшетами для малювання. Щоб створити секунду анімації, потрібно зробити 25 кадрів, тобто – 25 малюнків. На 3–4-хвилинний мультфільм іде місяць. Але ми працюємо над кількома серіями та проектами водночас, тому фактично створюємо по одній серії в день.

М'яча озвучує Юрій Хвостенко

Школяр Нік бавиться за містом м'ячем, раптово забиває його в чарівну печеру. М'ячик Шева оживає й починає говорити. У печері живе Змій, який украв усі легенди України. Нік повинен виконати місію – через чарівний портал подивитися всі легенди, після цього вони оживають і стають усім відомі. Упродовж 340 серій хлопчик та м'ячик вивчають легенди України: розповіді про села й селища, храми й монастирі, фортеці й замки, народні ремесла і промисли, звичаї та свята.

Озвучують персонажів актори з Театру ім. Заньковецької. Голосом Ніка говорить ­Надія Шепетюк, м'яча Шеви – Юрій Хвостенко. Музику й тло накладають із готових семплів на компакт-дисках.

 

Зоряна ­ЗАНЮК, керівник проектів студії "Арт-­Відео"

П'ять років тому, коли запустили проект, не переживали, що дітям буде нудно дивитися мультик?

– Ні. Хоча після суперпопулярного кота Викрутаса "Легенди України" діти сприйняли стриманіше. Але ми поєднали повчальну частину із сучасними персонажами – хлопчиком та футбольним м'ячиком. За 5 хвилин дитина не встигає занудьгувати, але обов'язково щось запам'ятовує.

У сучасних мультиках багато жорстокості й насилля. Без цього фільм може зацікавити дітей?

– Найпопулярніші за останні роки мультфільми "Шрек", "Мадагаскар", "Тачки" довели, що дітям необов'язково бачити агресивні сцени. Можна обійтися без убивств. Цікавий сюжет, динамічні пригоди, веселі актори – рецепт успіху. На жаль, у половині українських легенд та історичних переказів ідеться про бої, зраду, війни. Налетіли турки-татари, вирізали село, вкрали дівчину. Така наша історія. Але ми стараємось обходитися без цього. Головне, що треба засвоїти дітям, – добро перемагає зло.

Які були відгуки на мульт­фільм "Легенди України"?

– Батьки скаржилися, що серії коротенькі, і дітей не можна залишити біля телевізора надовго. 7-річна дівчинка в листі просила не показувати після нашого мультики серії про Бетмена та черепашок-ніндзя. Бо боїться їх. Присилали легенди з регіонів, найчастіше – із Закарпаття. Дякують за українську мову.

 

Зараз ви читаєте новину «Вийшли 340 серій мультфільму "Легенди України" – за чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути