пʼятниця, 06 січня 2017 11:07

Що приготувати на Різдво - меню з 12 страв

Різдво - головне християнське свято. На столі обов'язково має бути кутя та 11 пісних страв. Їх готують без м'яса, молока, яєць і жиру. Тільки на олії.

На Різдво готують голубці з пшоном, заливну рибу, вінегрет, корейську моркву, салат зі свіжої капусти, тушковану капусту з грибами, вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком і грушами, грибну та рибну юшки, смажать гриби з цибулею та варять картоплю.

Щойно на небі з'являється перша зірка, вся родина сідає за стіл. Його називають "Багата кутя" завдяки 12 різноманітним пісним стравам.

Автор: die-geobine.de
 

Кутю потрібно їсти першою. Кожен присутній за святковим столом має скуштувати хоча б ложку куті. Її готують із пшениці, рідше – з перловки чи рису.

Крупу добре промивають, заливають холодною водою і залишають на півгодини, щоб набухла. Потім відціджують, заливають окропом і годину варять на невеликому вогні. У готову кашу додають розтертий у ступці мак, розмочені родзинки і курагу, мелені горіхи. Докладають мед і перемішують.

Також обов'язкова страва різдвяного вечора - риба. Її цілою запікають у духовці.

Жодне Різдво не обходиться без узвару. Його готують із сухофруктів і різних ягід.

Також символами свята є пряники та пироги.

Усі страви символізують 12 апостолів.

1. Кутя – варена пшениця з медом і маком, є актом жертви Богові, бо пшениця з медом – це сакральна частина святої вечері. Мак – символ мучеництва, безневинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова.

2. Горох – символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

3. Капусняк – капуста виступає як символ простоти і одночасно міцності, єдності навколо однієї твердої основи.

4. Борщ – символ перемоги добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик, які почерпнув з родинного будинку або християнського суспільства. Різдвяний борщ заквашують попередньо приготованим квасом з буряків, тому він темно-червоного кольору. Він символізує кров вифлеємських дітей, знищених за наказом Ірода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як організувати ідеальну різдвяну вечерю

5. Голубці – сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб – символ Божої любові, символ Святого Духа, краси і сили, отриманих від Творця.

6. Риба – у ранньому християнстві її прийняли як символ Христа багато отців церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Грецька абревіатура ИХТИОС - ім'я Ісуса читається як "риба". Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса, який сказав їм, що вони будуть "ловцями людей".

7. Вареники – символізують достаток. Місце людини Господь призначив у Царстві Божому, де вона відчуває себе добре "як вареник у маслі".

8. Млинці – своєрідний символ сонця. Новим сонцем для християн став Ісус Христос.

9. Каша – символізує продовження роду. Це - Божий народ, який консолідується навколо новонародженого Ісуса. Каша - символ загального союзу людей завдяки освяченню людського роду, яке прийшло через втілення Сина Божого.

10. Пиріжки (коржі) – символ здоров'я і щастя, які людина зможе отримати постійно спілкуючись з новонародженим Ісусом.

11. Компот (узвар, вода) – представляє життя, яка надається кожній людині. Свята вода - символ очищення тіла і душі.

12. Пампушки – святі на небі, які повірили в Ісуса, і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до солодкого, повноцінного, вічного життя.

Зараз ви читаєте новину «Що приготувати на Різдво - меню з 12 страв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути