пʼятниця, 24 серпня 2012 12:04

Рибний суп втамовує голод

Шеф-кухар одеського кафе "Базилік" Віктор Тітов поділився рецептом однієї із своїх улюблених страв — рибний суп із креветками.

"Щосезону в нашому закладі діє спеціальне меню. Ми вигадуємо дуже велику кількість нових страв, але далеко не всі вони проходять ретельний відбір і тільки найкращі потрапляють у меню. Страви в літньому меню менш калорійні, бо кому потрібна на пляжі зайва вага?", - зауважив шеф-кухар.

Суп із морепродуктів простий у приготуванні.

"Від нього не повнішають і голод добре втамовує. Готуємо рибний бульйон. У холодну воду кидаємо рибу, порізану шматочками 1 на 1 сантиметр. 10 хвилин варимо на повільному вогні.

Коли вибираєте рибу, треба заглядати в очі риби, а не продавчині. Вони мають бути прозорими. Виключення — кілька екзотичних видів, але до нас їх не завозять. Ще рибку треба понюхати і потикати пальцем — вона має бути пружною. Якщо м'яка — то вже не першої свіжості. Доки готується бульйон, очищуємо порей і нарізаємо його кубиками. Хвилинку обсмажуємо із подрібленим часником. На одну порцію — пів зубчика достатньо", - зазначив Тітов.

Найкраще смажити на оливковій олії — вона найкорисніша.

"Можна зекономити і використати суміш соняшникової і трохи вершкового масла. Але якщо переборщити з вершковим маслом, холодною страва погано смакуватиме. Додаю у бульйон креветки. Купую їх тільки перевірених торгівельних марок. Одночасно ошпарюю та очищаю помідор від шкірки, видаляю кісточки. Нарізаю кубиками і обсмажую. Вкинувши, варю суп на повільному вогні ще 2 хв. Потім знімаю з вогня і додаю подрібленний базилік", - розповів він.

Прикрашає страву базиліком і двома четвертинками лайму.

"Зараз сомельє відмовляються від правила: червоне вино до м'яса, біле — лише до риби. Влітку й на початку осені краще смакують охолодженні білі вина, червоні рідко п'ють. До супу пасуватиме прохолодне біле сухе. Хліб найкраще взяти чорний. Правильно, якщо першу страву замовив із морепродуктами, то і другу — теж мусиш. Але від цього відходять: хочеш м'яса після риби — будь ласка", - додав одесит.

На одну порцію беруть:

Філе сьомги — 40 г

Філе судака — 40 г

Креветки — 25 г

Очищена цибуля порей — 20 г

Чверть маленької морквини

Півзубка часнику

Четвертина лайму

Листя базиліку

Помідор середньої величини

ДОВІДКА:

Віктор Тітов, 34 роки, шеф-кухар одеського кафе "Базилік"

Закінчив курси кухарів у Одеському морському тренажерному центрі. 4 роки працював кухарем на круїзних поромах. Проводить майстер-класи, був членом журі на кулінарних конкурсах в Україні та Європі. Знає англійську та грецьку мови. Одружений, має 4-річну доньку.

Зараз ви читаєте новину «Рибний суп втамовує голод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути