пʼятниця, 13 січня 2017 16:16

На Щедрий вечір кутю заправляли смальцем - етнограф

На Щедрий вечір кутю заправляли смальцем - етнограф
Фото: SmakotaInfo.com

Щедрик, або Щедрий вечір, який на терені України святкували 13 січня, відомий сімейною вечерею, де було багато страв з м'ясом. Навіть кутю у багатьох господарствах заправляли смальцем.

Про це Gazeta.ua розповідає Тетяна Пошивайло, 50 років, заступник генерального директора Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара".

"Основна складова куті - це зерно. Хтось міг класти мак, міг і не класти. А на Щедрий вечір кутю могли смальцем заправляти", - каже Тетяна.

У різних регіонах були також оригінальні рецепти куті. Наприклад, на Лемківщині складовими страви замість пшениці були кульки, печені з прісного дріжджевого тіста. Робили невеликі кульки та запікали в печі на деку, змазаному вершковим маслом. Кульки, мед, мак та горіхи змішували та поливали невеликою кількістю кип'яченої води кімнатної температури.

На Черкащині замість пшениці клали перловку, а для кислинки додавали до маку, родзинок, горіхів та меду сушені ягоди.

В Луганській. Донецькій та Одеській областях кутю робили на рисових крупах з додаванням цукатів.

На Житомирщині кутя складалася з пшениці, цукру, маку, горіхів, ізюму, кураги, з додаванням по ложці виноградного соку та солодкого червоного вина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати кутю: 3 нові рецепти

Окрім куті на столі були так само до 12-ти страв, як на Святий вечір 6 січня, перед різдвом. Однак пісні рибу та капусту замінювали ковбасами, печеною шинкою, холодцем. Традиційно на Щедрий вечір варили вареники.

"Вареники з грибочками робилися. Дуже смачно готувалися. З капустою, сиром. Господиня сама вибирала варіації. Могли і з маком бути вареники. В західних областях на вареники казали пироги", - розповідає етнограф.

Зараз ви читаєте новину «На Щедрий вечір кутю заправляли смальцем - етнограф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути