середа, 11 травня 2016 19:17

Європейські науковці переконають у користі веганства
10

Фото: Facebook

14-15 травня в Києві в галереї "Лавра" пройде фестиваль веганської культури KYIV VEGAN BOOM – який пропонує не лише щедрий асортимент їжі та розваг, а й можливість отримати практичну інформацію. В рамках освітньої програми фестивалю лекції про веганство проведуть українські, європейські та світові фахівці: лікарі, науковці, спортсмени, дієтологи.

- Ми завжди хотіли, щоб слова "вегетаріанство" чи "веганство", які є вже досить популярними в Україні та асоціюються із здоровими способом життя, були підкріплені науковими доказами. Щоб про веганство говорили як про світову практику й більш гуманний та екологічний спосіб життя, а не просто як про "здоровий спосіб життя" чи асоціювали з релігійними спільнотами. Тому ми вирішили запрошувати в Україну закордонних спеціалістів, котрі можуть говорити про вегетаріанство та веганство з позицій свого професійного досвіду та наукової точки зору, — кажуть Микита та Дар'я Воронкови, організатори лекційної зони у рамках KYIV VEGAN BOOM та координатори веб-порталу vegan.in.ua.

- У країнах Заходу веганське харчування є визнаним на державному рівні/ Асоціація дієтологів Америки спільно з Асоціацією дієтологів Канади в 2003 році заявили, що правильно збалансоване веганське харчування підходить для всіх вікових категорій людини, навіть для новонароджених. Тому ми запросили двох дієтологів з Польщі, котрі самі є веганами, одна з них має практику педіатра і може розказати, зокрема, про веганство для дітей, — розповідає Микита.

Вчені вивчають вегетаріанство та веганство і як соціальний феномен, існує багато книг та досліджень з позиції соціальних наук, зазначають організатори.

- Одним з наших ключових спікерів є Мелані Джой, яка вивчала феномен типів харчування в різних культурах, зокрема, норми та звички, якими користуються підсвідомо люди, обираючи той чи інший тип харчування, — розповідає Дар'я.

Доктор Мелані Джой здобула освіту в Гарвардському університеті, є доктором філософії, магістром педагогічних наук, кандидатом психологічних наук. Викладала в Університеті Массачусетса, Бостон, США. Засновник і президент організації CAAN (Carnism Awareness and Action Network), авторка книги "Чому ми любимо собак, їмо свиней і носимо шкури корів".

Організатори заходу кажуть, що мають на меті продемонструвати, що Україна є лідером серед своїх сусідів у впровадженні гуманних альтернатив — зокрема завдяки відмові від дослідів на тваринах у ВНЗ із заміною їх на комп'ютерні віртуальні моделі. У фестивалі візьме участь біолог Дмитра Лепорський з Харкова, який сприяв впровадженню гуманних альтернатив у багатьох ВНЗ України та навіть поширенню цієї практики у сусідних країнах.

Серед гостей є також світова чемпіонка з муай-тай, веганка Марта Гуштаб.

- Вона є черговим прикладом того, що веганство є цілком сумісним зі спортом, — зазначає Дар'я.

Популярність вегетаріанства у світі сформувала досить великий ринок товарів та послуг.

- Зібрати всіх гостей разом та провести дводенну конференцію — це виклик для нас.- кажуть організатори. - Ми створюємо комунікаційний майданчик, що є мостом між Україною та Європою, прогресивним світом. Очікуємо, що ця конференція буде першим важливим кроком до більш гуманного, екологічного та відповідального суспільства в Україні.

Впродовж двох днів фестивалю також будуть проходити живі виступи українських та зарубіжних музикантів. Для дорослих будуть організовані спортивні майданчики з майстер-класами, створена окрема зона для дітей.

Вхід на всі дні фестивалю вільний.

Зараз ви читаєте новину «Європейські науковці переконають у користі веганства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути