четвер, 28 лютого 2013 12:08

Деруни з м'ясом називають "чаклунами"
5

Фото: Фото: Юлія Ліпіч

"До нас у гості приїхала сестра з чоловіком з Білорусі. Я питала, що їм приготувати смачненького. Сестра сама взялася до кухні. Казала, що приготує білоруську традиційну страву - "чаклуни". Виявилося, що це наші деруни з м'ясом", - розповідає Ірина Микичук зі Львова.

Для "чаклунів" треба вісім великих картоплин. Великих — аби було зручніше та безпечніше натирати на терці. Помила, очистила від шкірки, натерла на найдрібнішій терці. Можна пропустити картоплю через кухонний комбайн зі спеціальною насадкою.

До картоплі додала одне куряче яйце, дві столових ложки просіяного борошна, чайну ложку розпушувача, солить, перчить та ретельно перемішує масу.

Дві середні головки ріпчастої цибулі очищує від лушпиння, натирає на дрібній терці чи пропускає через комбайн зі спеціальною насадкою.

300 грам свинини пропускає через м'ясорубку. У м'ясний фарш додає натерту цибулю, сіль і перець за смаком. Ретельно перемішує. З готового фаршу робить коржі діаметром приблизно три сантиметри.

На сковороду наливає рослинного масла, добре розігріває на середньому вогні.

На розпечену сковороду столовою ложкою викладає картопляну масу. Коли вона підсмажиться, на неї кладе м'ясний корж.

Зверху на м'ясний корж кладе ще трохи картопляної маси, перевертає деруни на інший бік. Обсмажує до появи золотистої скоринки. Зменшує вогонь, накриває сковороду кришкою і доводить деруни до готовності.

Готові "чаклуни" подає зі сметаною або кефіром.

"Ще мені сестра розповіла декілька кулінарних таємниць, - каже Микичук. - Щоб уникнути опіків від розпеченого рослинного масла, картопляну масу кришкою треба накрити відразу, як тільки поклали на сковороду. Щоб деруни вийшли щільними, треба злити трохи рідини з картопляної маси."

Зараз ви читаєте новину «Деруни з м'ясом називають "чаклунами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути