пʼятниця, 09 вересня 2016 14:07

Азіатські соковиті голубці замотують у виноградне листя

Голубці в Україні куштували всі, а про долму мало хто чув. Хоча насправді це теж саме. Її готують в кухнях народів Закавказзя, Балканського півострова, Передньої і Центральної Азії. Вони начинку загортають у виноградні листки. Технологія здається звичною, але смак новий.

Автор: valio.ru
 

Інгредієнти:

Сметана 23% 200 г

Йогурт 2,6% з вишнею 200 г

Часник 5 г

Листя винограду 300 г

Помідори 3 шт.

Петрушка 10 г

Цибуля 100 г

Фарш яловичий 500 г

Рис 80 г

Кінза 10 г

Кріп 10 г

Приготування

Виноградне листя добре промити у великій мисці або раковині, кілька разів змінюючи воду, щоб зберегти цілісність листя. Листя краще брати молоде, величиною приблизно з долоню. Чим темніше листя, тим вони старіше - молоденькі листочки - світло-зеленого кольору.

Покласти в окріп і потримати 3-5 хвилин. Воду злити, з листя струсити надлишки води. З кожного листка зрізати черешки разом з потовщенням з прожилок біля основи листа.

М'ясо пропустити через м'ясорубку. Цибулю очистити і дрібно порізати.

Зелень помити, обсушити і дрібно порізати. Помідор помити, зняти шкірку і порізати маленькими кубиками.

Рис залити окропом і залишити на 10-15 хвилин або відварити до напівготовності.

Часник почистити і дрібно порізати. М'ясо з'єднати з цибулею, часником (за бажанням), рисом, зеленню, помідорами, додати сіль, перець, мускатний горіх.

Налити 1-2 столових ложки холодної води і добре перемішати.

На широку частину підготовленого виноградного листа викласти 1 столову ложку начинки на гладку сторону листа.

Підвернути краю листа до центру і згорнути акуратну трубочку.

Дно сотейника або інший товстостінний посуд застелити виноградним листям, щоб страва не підгоряла. Зверху щільно укласти "голубчики".

Кожен ряд можна перекласти шаром виноградного листя.

Приготувати заливку або підсолений м'ясний бульйон. Для томатно-сметанної заливки: сметану з'єднати з томатною пастою і перемішати. Додати бульйон або воду, сіль, перець, влити олію і ще раз розмішати.

Для заливки з цибулею та помідорами: цибулю очистити і дрібно нарізати. Помідори вимити, обсушити і нарізати кубиками (можна зняти з помідорів шкірку). У сковороду налити 1 столову ложку олії і викласти цибулю. Смажити 1 хвилину. Додати помідори і тушкувати, помішуючи, 8-15 хвилин. Посолити і поперчити.

Викласти помідорову масу на голубці. Влити підсолений м'ясний бульйон (заливка повинна майже повністю покривати дому).

Накрити голубці меншою за діаметром сотейника переверненої плоскою тарілкою (щоб голубці не спливали) і накрити кришкою.

Довести до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати 1 годину.

Читайте також: Свинячі медальйони з чорносливом тушкують у білому вині

Вимкнути вогонь і залишити голубці настоятися ще 10-15 хвилин. Готову долму викласти на тарілку, полити соусом і посипати рубаною зеленню.

Для соусу: часник очистити і дрібно порізати або пропустити через часниковий прес.

Зелень вимити, обсушити і дрібно нарізати. Кисле молоко, кефір, натуральний йогурт або сметану змішати з часником, зеленнню, сіллю та перцем. Соус добре розмішати.

Зараз ви читаєте новину «Азіатські соковиті голубці замотують у виноградне листя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути