У Святвечір на різдвяному столі головною стравою є кутя. Її готують за різними рецептами. Кожна господиня додає щось своє. Головне, щоб вона була приготована з любов'ю.
Щоб цілий рік жити в добробуті й достатку, першою варто скуштувати кутю. Зерно в ній означає вічне життя, а мед і мак символізують здоров'я і достаток.
Пшенична кутя

Інгредієнти
зерна пшениці - 2 склянки
мак - 200 г
волоські горіхи - 200 г
родзинки - 150 г
мед - 3 ст л
Приготування
Мак ретельно промиваємо, заливаємо гарячою водою і залишаємо на 3 години.
Непросіяних зерна пшениці товчемо в ступці, час від часу підливаючи по ложці теплої води, щоб оболонка зерен повністю зруйнувалася.
Зерна очищаємо, просіваємо, промиваємо і підсушуємо.
Заливаємо пшеницю гарячою водою і варимо в каструлі на повільному вогні до м'якості, періодично доливаючи гарячу воду. Повинна вийти розсипчаста каша.
Кашу охолоджуємо і додаємо 1 столову ложку меду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити салат у вигляді подарунка
Волоські горіхи підсмажуємо до утворення хрусткої скоринки.
Мак розтираємо до утворення макового молочка.
У кутю додаємо 2 столові ложки меду і волоські горіхи.
Рисова кутя

Інгредієнти
рис - 200 г
мед - 2 ст л
родзинки - 50 г
волоські горіхи - 50 г
курага - 50 г
Кагор - 1 ст л
листочки м'яти для прикраси
Приготування
Родзинки і курагу заливаємо окропом і залишаємо на 15 хвилин.
Рис відварюємо, заправляємо медом, вином, порізаної курагою, родзинками і подрібненими горіхами.
Все перемішуємо, викладаємо на блюдо і прикрашаємо листочками м'яти.
Ячна кутя

Інгредієнти
ячна крупа - 2 склянки
вода - 3 л
молоко - 2 склянки
мед - 3 ст л
журавлинний або смородинове варення - 2 ст л
мак - 1 склянка
Приготування
Крупу промиваємо і відварюємо у воді на помірному вогні, знімаючи весь час піну.
Як тільки крупа почне виділяти слиз, воду зливаємо, перекладаємо кашу в іншу каструлю.
Додаємо молоко і варимо до м'якості крупи, безперервно помішуючи.
Мак заливаємо окропом і залишаємо на 5 хвилин. Потім воду зливаємо, промиваємо мак і знову заливаємо окропом.
Зливаємо воду, як тільки на поверхні води з'являться крапельки жиру.
Розпарений мак протираємо у фарфоровій ступці, 3 рази додаючи по половині чайної ложки окропу.
Мак змішуємо з кашею, додаємо мед і прогріваємо на слабкому вогні 5-7 хвилин, безперервно помішуючи.
Знімаємо кутю з вогню і перемішуємо з варенням.
Коментарі