Ексклюзиви
понеділок, 02 січня 2017 16:30

5 кондитерських проривів року
5

За минулий рік в Україні з'явилося багато кондитерських новинок. Деякі були запозичені в інших країнах, а деякі створені тут. Завдяки їм змінюється українська кухня. Gazeta.ua зробила підбірку десертів, які стали українськими за 2016 рік.

1. Архітектурні тістечка

Автор: His.ua
 

Харків'янка Дінара Каско вперше в світі поєднала сучасну архітектуру та кулінарні десерти. Її за кордоном преса прозвала "сенсацією кулінарії".

Кожен торт спочатку моделюється на комп'ютері. Потім форма роздруковується на 3D-принтері, шліфується, відливається з силікону і заповнюється їстівними інгредієнтами. Не менш ексклюзивні і начинки. У їх складі, наприклад, желе з гуави, лаймове крем-брюле, шоколадні муси з меренгою, збитий ганаш і хрусткі шари з какао-бобами.

Кулінар збирає всі тістечка за одною схемою. Спочатку пече бісквіт та готує желе. Воно лежить заморожене у холодильнику. Готує крем-мус. Збирає торти вниз головою. У форму закладає спочатку крем, потім желе і бісквіт. Таким десертам потрібна глибока заморозка. Ставить на ніч у морозилку при температурі -26 градусів. Десерт може зберігатися до 3 діб в холодильнику, в морозильнику до місяця.

Тістечко "Шар. Куб. Трикутник" складається з 3 частин. Кругле тістечко стоїть всередині прозорого квадрату з ізомальту. Це різновид цукру. Його розсипають на деко між двома сіліконовими ковриками. В духовці він тане і стає схожим на лід. За смаком як льодяник півник на паличці. Потім стінки клеять у квадрат. Трикутники роблять з червоного шоколаду. Для цього білий фарбують барвником. Куб і трикутник - це декор. Ви його знімаєте і їсте тістечко. Всередині - шоколадний бісквіт, конфі з чорної смородини та лохини, мус з карамелізованим шоколадом.

2. Дзеркальна глазур

Автор: instagram.com/olganoskovaa
 

Зараз в кулінарії на піку популярності - дзеркальна глазур, якою прикрашають торти. Складається враження, що вони покриті глянцевою фарбою. Завдяки цій глазурі торти не залишаються непоміченими.

Здається, приготувати таке диво в домашніх умовах неможливо. Але знаючи технологічні прийоми і "формулу" інгредієнтів, це цілком реально.

Варто знати, що дзеркальна глазур підходить тільки для покриття муссових десертів. Тільки вони можуть мати абсолютно гладку поверхню для досягнення потрібного ефекту блиску і дзеркальності.

Ця глазур має провести ніч в холодильнику під харчовою плівкою. Покривати нею десерти легше, ніж мастикою, яку потрібно розкачувати як тісто. Глазур варто просто вилити на виріб і почекати, щоб він висох.

3. Французькі макаруни

Автор: Flowerindustry.ru
 

Маленькі круглі тістечка з мигдалевим присмаком стали улюбленими ласощами в усьому світі. Україна не є вийнятком. Тут їх дуже полюбили і навчилися самі готувати. Вони бувають різних кольорів та з різними начинками.

На перший погляд здається, що готувати макаруни дуже просто. Просто збити білки з цукровою пудрою, змішати з мигдальним борошном та викласти кружечками на деко. Це далеко не так. Мигдальне печиво вийде, тільки якщо строго дотримуватися рецептури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземні страви, які за роки незалежності полюбились українцям

Також важливо вміти красиво подати макаруни. Дизайнери для них навіть вигадують спеціальні підставки.

У домашніх умовах для макарунів краще підібрати тарілки незвичайної форми. До того ж ряд печива повинен лежати по химерному вигині чи нестандартній лінії.

У Франції упаковка макарунів це витрів мистецтва. Коробочку перев'язують стрічками і бантами. Це невід'ємна частина тістечок.

4. Великі еклери

Автор: travelclever.ru
 

Цьогоріч з'явився новий вид десертів - великі еклери. Вони, на відміну від звичних, за розміром нагадують булочку для хот-догу.

Такими вперше їх зробив французький кондитер Крістоф Адам. Він вирішив змінити традиційне уявлення людей про еклери і створив серію барвистих десертів, які стали справжнім витвором мистецтва. Вони вирізняються з-поміж інших десертів яскравими кольорами і незвичайними начинками.

Вони можуть бути давандовими, фісташковими, трояндовими, трюфельними, з солодкою м'ятою або солоної карамеллю.

Кожен може підібрати за власним смаком.

5. Незвичайне варення

Автор: the-village.ru
 
Український кухар Євген Клопотенко створив 150 рецептів варення з різних продуктів. Він переконує, варення можна приготувати навіть із мрії, якщо додати туди цукру. Своїми рецептами хоче змінити культуру їжі українців. Треба між собою поєднувати нові продукти.
Наприклад, варення можна їсти не тільки з булочками. Його як соус можна подавати до гарячих страв. Смородинове підійде до риби, качки. До свинини — розмаринове. А шматок твердого сиру смакує з полуничним варенням.
Він вчить, що не треба робити 15 тонн варення. Краще приготувати трішки, але смачного
Євген робить шоколадне ваоення зі столовим буряком, яблучне з розмарином, морквяне з імбирем та родзинками, а абрикосове з коньяком і горіхи
Зараз ви читаєте новину «5 кондитерських проривів року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути