Запах смаженого м'яса, що витає над ще сонними дачними ділянками, — вірна прикмета травневої святкової декади. Пропонуємо вам ТОП-10 маринадів для шашликів.
1. Ностальгічний маринад для шашликів: цибульно-оцтовий
Цей класичний простий маринад на оцті добре розм'якшує жорсткі волокна м'яса і надає йому ніжності.
Кількість порцій: на 3-4 кг м'яса. Приготування: 720 хв.
Вам знадобиться:
оцет 150 мл (6%);
цукор 70 г;
лавровий лист 2-3 шт.;
газована мінеральна вода 1,5 л;
цибуля ріпчаста 1 кг;
олія рослинна 150 мл;
сіль;
перець.
Процес приготування:
Цибулю очистіть і поріжте великими півкільцями або соломкою. Добре помніть її руками, щоб виділився сік. До цибулі додайте оцет, сіль, перець, цукор і лавровий лист. Ретельно перемішайте, щоб цукор розчинився.
Залийте мінеральною водою і олією. Перемішайте.
2. Балканський маринад для шашлику: з йогуртом, кінзою і солодким перцем
Маринад для шашликів з йогуртом, кінзою і солодким перцем зробить м'ясо особливо делікатним і лагідним.
Кількість порцій: на 2 кг м'яса. Приготування: 180 хв.
Вам знадобиться:
червоний перець 3 шт. великі солодкі;
кінза 150 г (великий пучок);
йогурт 600 г натуральний;
сік 1/2 лимона;
сіль.
Процес приготування:
Заздалегідь обсмажте перці цілком на розпеченому грилі до чорноти, тоді маринад отримає аромат димку.
Перці очистіть від насіння і наріжте великими кубиками або смужками.
Крупно порубаєте кінзу, змішайте з йогуртом, додайте сік лимону, сіль і порізаний перець. Перемішайте.
3. Прованський маринад для шашлику: з пряними травами
Яскраві нотки прованських трав асистують натуральному смаку м'яса, але не переб'ють його.
Кількість порцій: на 2-3 кг м'яса. Приготування: 180 хв.
Вам знадобиться:
оливкова олія 500 мл extra virgin;
рослинна олія 500 мл рафінована;
сік 1/2 лимону;
чебрець невеликий пучок;
розмарин 3-4 гілочки;
шавлія 2 гілочки;
5-6 зубчиків часнику;
чорний перець крупномолотый.
Процес приготування:
Змішайте оливкову і соняшникову олію. Додайте сік лимона, крупнозмелений перець, гілочки зелені.
Роздушіть часник плоскою стороною ножа і додайте в маринад. Перемішайте.
4. Середземноморський маринад для шашлику: з томатами і базиліком
Гострий і свіжий, цей маринад облагородить не надто виразні від природи м'ясо і рибу.
Кількість порцій: на 2-3 кг м'яса. Приготування: 360 хв.
Вам знадобиться:
помідори у власному соку 1 л протерті і подрібнені;
сік 1 лимона;
цукор 70 г;
каперси 1 ст. л.;
часник 5 зубчиків;
базилік 100 г;
оливкова олія 100 мл extra virgin;
сіль;
перець.
Процес приготування:
Томатну масу змішайте з цукром і каперсами.
Часник роздушіть плоскою стороною ножа або крупно наріжте, додайте в маринад. Руками крупно порвіть листя базиліку і додайте в маринад разом з оливковою олією, сіллю і перцем. Перемішайте.
5. Екзотичний маринад для шашликів: зі сметаною і апельсиновим соком
Ненав'язливий, але потужний смак і цитрусова кислинка.
Кількість порцій: на 2-3 кг м'яса. Приготування: 360 хв.
Вам знадобиться:
апельсин 1 шт;
часник 2 ст. л. порошок;
базилік 2 ч. л. сушеного солодкий;
кардамон 1 ч. л. мелений;
сметана 600 м (від 30%);
майонез 300 г;
сіль;
перець.
Процес приготування:
Дрібно натріть цедру апельсина, вичавте з нього сік і змішайте з сушеним часником, базиліком, кардамоном.
Додайте сіль, перець, сметану і майонез. Добре перемішайте.
6. Флорентійський маринад для шашлику: з лимоном і розмарином
Лимон ніжніший за оцет. Він розм'якшить жорсткі волокна, залишивши продуктам індивідуальність.
Кількість порцій: на 2-3 кг м'яса. Приготування: 180 хв.
Вам знадобиться:
лимон 2-3 шт;
часник 1 голівка;
розмарин невеликий пучок;
естрагон невеликий пучок;
оливкова олія 300 мл extra virgin;
рослинна олія 700 мл будь рафінована;
чорний перець крупнозмелений.
Процес приготування:
Лимони крупно наріжте, змішайте з крупно нарізаним часником, листям розмарину і естрагону.
Добре розімніть все руками, залийте оливковою і рафінованою рослинною олією, додайте крупнозмелений чорний перець. Перемішайте.
7. Пікантний: гірчично-медовий маринад для шашликів
Цей соус зробить ваш шашлик пряним і пікантним.
Кількість порцій: на 1 кг м'яса. Приготування: 120 хв.
Вам знадобиться:
тархун невеликий пучок;
вода 100 мл;
мед 150 г рідкий;
гірчиця 150 мл з зернятками;
діжонська гірчиця 200 мл;
рослинна олія 300 мл;
сіль;
перець.
Процес приготування:
Крупно порубайте тархун, додайте воду, мед, два види гірчиці і рослинну олію.
Додайте сіль, перець і добре перемішайте.
8. Маринад для шашликів в стилі ф'южн: з лимонним сорго на білому вині
Ароматна суміш європейських і азіатських традицій.
Вам знадобиться:
цибуля-шалот 200 г;
вода 100 мл;
біле вино сухе 200 мл;
4 стебла лимонного сорго;
перець 2 ч. л. горошком;
сіль.
Процес приготування:
Очистіть цибулю-шалот і крупно поріжте. До цибулі додайте воду, вино, сіль, крупно нарізане лимонне сорго.
Потовчіть в ступці білий перець і додайте його в маринад. Перемішайте.
9. Японський маринад для шашлику: з соєвим соусом і імбиром
Чистокровний азіатський смак.
Кількість порцій: на 2-3 кг м'яса. Приготування: 180 хв.
Вам знадобиться:
соєвий соус 200 мл;
соус теріякі 200 мл;
лайм 2 шт.;
перець чилі 1-2 шт. (за бажанням);
кінза невеликий пучок;
імбир 100 г свіжий;
кунжутна олія 50 мл
Процес приготування:
Змішайте соєвий соус з соусом теріякі. Лайм розріжте навпіл і вичавіть сік в суміш соусів. Крупно порубайте кінзу і, якщо використовуєте, перець чилі і додайте в маринад. Туди ж киньте тертий або тонко нарізаний імбир.
Налийте в маринад кунжутну олію і добре перемішайте.
10. Китайський маринад для шашлику: з медом на соєвому соусі
З цим маринадом м'ясо придбає незвичайний солодкувато-пряний смак.
Кількість порцій: на 2-3 кг м'яса. Приготування: 180 хв.
Вам знадобиться:
молоко 700 мл;
соєвий соус 300 мл;
мед 200 мл;
лайм 3-4 листків;
м'ята-3-4 гілочки;
сичуанський перець 2 ч. л.
Процес приготування:
Змішайте молоко з соєвим соусом і рідким медом. Туди ж додайте листя лайма і м'яти, сичуанський перець. Перемішайте.
Коментарі
1