вівторок, 29 січня 2013 05:45

"Юрій Мірошниченко протягує будівництво на місці Десятинної"

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Над музеєм із залишками древніх фундаментів київської Десятинної церкви відтворять контури її стін. Проект музеєфікації храму виконали на замовлення столичної мерії. Його схвалили митрополія УПЦ Московського патріархату і Міністерство культури.

— Якщо здійснять відбудову, це буде профанацією історичних залишків Десятинної церкви, — вважає архітектор та член журі з вибору проекту музеєфікації Лариса Скорик, 73 роки. — Десятинна церква і прилеглі території — це історична пам'ятка. Я не знаю, яким дивом з'явився цей новий проект "музеєфікації". Рештки церкви потрібно зберегти у тому вигляді, в якому вони є зараз, бо ж це автентика. Не треба там нічого будувати.

Тему будівництва підіймають уже втретє або й учетверте. Вперше — ще наприкінці 1990-х. Новий виток цієї дискусії почався десь півроку тому. Навіть провели конкурс. Перше місце беззаперечно посів проект реальної музеєфікації залишків. Без жодної надбудови церкви натомість. Просто консервація. Бо там уже стоїть Музей історії, прокладено вулицю Володимирівську, повністю інакший ландшафт. Церква туди просто не впишеться. Тим більше, позаду — барокова Андріївська церква. Але потім під час відбору проектів стався скандал, бо пропхали проект музеєфікації для відбудови. Нам, членам журі, навіть документації не показали. Все протягли згори. Новий проект передбачав побудову на місці церкви якогось величезного собору, що взагалі нічого спільного з реальністю не мав.

Протягує ідею відбудови представник президента у парламенті Юрій Мірошниченко. Це в нього ідея-фікс. Бо він має якісь стосунки з архімандритом так званого Десятинного монастиря Гедеоном з УПЦ Московського патріархату. Той Гедеон — ще й чомусь громадянин США, а каплицю незаконно збудував на території Десятинної церкви.

Проект, що демонструють зараз — це елементарний обман. Це, по суті, не музеєфікація, а основа для подальшої відбудови церкви. Коли його здійснять, то зводитимуть над ним церкву. Бо палі забиватимуть не тільки вздовж фундаменту, а й під ним. Деякі представники влади та УПЦ Московського патріархату просто замилюють очі громадськості, називаючи етап відбудови "музеєфікацією", щоб поставити там наземний храм.

Зараз ви читаєте новину «"Юрій Мірошниченко протягує будівництво на місці Десятинної"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути