Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2013 00:15

Януковичу дали менш як два місяці

Саміт Україна-Євросоюз вдовольнив і тих, хто не вірить у підписання Угоди про асоціацію з ЄС, і оптимістів. Перші ствердилися у своїх недобрих передчуттях, другі отримали підживлення слабких надій.

Не варто очікувати від Євросоюзу поступок. Він продовжуватиме наполягати на виконанні його умов. Найголовніші з них — розв'язання питання Тимошенко — Луценка, покращення виборчого законодавства і проведення багатьох реформ, зокрема у сфері правосуддя. При цьому не грає улюблений Києвом шантаж ЄС перспективами відходу до прокремлівського Митного союзу в разі непідписання угоди. У Брюсселі не схильні сприймати це всерйоз. Там чудово розуміють величезну економічну невигоду такого кроку для України та інші загрози, що несе їй тісна інтеграція з Росією.

Оптимістів надихає обіцянка Януковича здійснити необхідні для підписання угоди кроки. Наскрізною думкою заключної декларації саміту проходить визнання Україною наявності проблем і готовності їх вирішувати. Джерела стверджують або прозоро натякають, що у такому ж дусі минуло тривале закрите спілкування Януковича з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та керівником Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм. "Коли ми кажемо, що саміт був позитивним — думаєте, йдеться про якість їжі під час ланчу?" — так іронічно дав зрозуміти про існування домовленостей один з європейських дипломатів. За словами посла України при ЄС Костянтина Єлисєєва, незабаром має вийти президентський указ, покликаний втілити це на практиці. Серед іншого, у Брюсселі очікують на звільнення Юрія Луценка.

Продемонструвати прогрес у виконанні умов ЄС Україна має протягом менш як двох місяців. Термін обумовлено тривалими процедурами, що слід здійснити задля підготовки угоди до підписання в листопаді.

Не пізніше як наприкінці травня Єврокомісія має передати на розгляд Ради Євросоюзу результати моніторингу виконання Україною висунених ЄС умов. Для аналізу отриманої інформації, підготовки звіту та власної оцінки комісії потрібен час. Тому реально збір інформації припинять десь у другій половині квітня. У цей час має бути готовий і звіт місії Квасневського — Кокса, яка за дорученням Європарламенту відстежує справи Тимошенко й Луценка.

Після отримання звіту Єврокомісії кожна з країн ЄС визначатиметься, чи надавати свою згоду на підписання угоди — рішення повинно бути одностайним. Відповідно, Рада ЄС потребує часу на аналіз та консультації. Певні бюрократичні процедури Євросоюзу треба буде пройти також для підготовки до тимчасового застосування деяких положень Угоди про асоціацію, зокрема щодо створення Зони вільної торгівлі. Вона може запрацювати за кілька місяців після підписання і не очікуючи ратифікації всього документа.

Чи станеться диво і Янукович виконає брюссельські обіцянки? Момент істини наближається.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу дали менш як два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути