пʼятниця, 27 січня 2012 05:45

"Яценюк підбирає під себе все опозиційне поле"

Автор: фото з сайта www.foto.delfi.ua
  Віктор Небоженко: ”Кандидатів від ”Батьківщини” і ”Свободи” активно труситимуть і податкова, і прокуратура”
Віктор Небоженко: ”Кандидатів від ”Батьківщини” і ”Свободи” активно труситимуть і податкова, і прокуратура”

12 опозиційних партій підписали угоду про спільні дії. За цим читається намагання кількох політиків законсервувати своє домінуюче становище в опозиційному середовищі та вигідно торгувати статусом борців з режимом, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" 57-річний Віктор Небоженко.

— Це договір двох сильних та одного слабкого. Рейтинг "Батьківщини" зараз — 12 відсотків, "Фронт змін" має 7, а "Свобода" — менш як 5. Політичні ризики розподілені неправильно — хто має більший рейтинг у спільній політичній грі, той менше ризикує і навпаки. "Батьківщина" і "Фронт змін" проходять 5-відсотковий бар'єр, а "Свобода" має значно менший шанс його подолати. Але після підписання угоди виглядає так, ніби "Батьківщина" і "Фронт змін" об'єднали всю опозицію, бо уклали договір з Олегом Тягнибоком. Тепер вони мають жорсткий контроль над усіма іншими, можуть легко їх витиснути з опозиційного простору — того ж Анатолія Гриценка, Валентина Наливайченка чи й навіть Віталія Кличка.

Договір 22 січня вийшов на користь "Фронту змін". Коли надрукують список узгоджених кандидатів, його висуванців влада не чіпатиме. А от кандидатів від "Батьківщини" і "Свободи" активно труситимуть і податкова, і прокуратура, й інші. Кандидати від цих двох сил будуть як червона ганчірка для адміністративного ресурсу.

Тобто, Олег Тягнибок зробив помилку?

— Так. Проявився його глибокий політичний провінціалізм. Тягнибок хотів виглядати як загальнонаціональний лідер, якого взяли в дорослу лігу політиків. Захотів постояти поруч із політичними важковаговиками замість того, щоб забезпечити політичні інтереси своїх мажоритарників. Тепер йому залишається лише ходити й показувати підписану угоду, що не матиме жодної ваги. Це результат подвійної гри "Фронту змін", яка переводить національно-демократичний рух у нову якість.

Про яку якість мова?

— Раніше представники націонал-демократичного табору недолюблювали одне одного, але принаймні стояли по один бік барикад. А зараз "Фронт змін" працює на два фронти: маючи добрі відносини з владою, Арсеній Яценюк підбирає під себе все опозиційне поле. Користає з того, що опозиція два роки не може знайти свою гру. Це його своєрідний зоряний час. Зараз Яценюк має виключне право на "єресь", може критикувати владу, коли всім іншим — зась. Ну бо де ви бачили опозиціонера, якому ця влада пробачила б акцію "Україна без Януковича"? Тепер зрозуміло, що це був договірний матч.

Яка роль "Батьківщини" у цій грі?

— Політичну силу Юлії Тимошенко зараз влаштовує опосередкована співпраця з владою — через Арсенія Яценюка. У списку узгоджених кандидатів у мажоритарних округах "Батьківщина" планує отримати більшу квоту. А це реальні гроші, бо місця продаються. Отакий цинічний розрахунок.

Перебудова у середовищі опозиції відповідає інтересам влади?

— Цілком. Владі вкрай необхідно зациклити опозиційні настрої суспільства у трикутнику "Фронт змін" — "Батьківщина" — "Свобода". Цим Банкова досягне консервації як теперішньої опозиції, так і її рейтингів. І хай Тягнибок, Турчинов, Яценюк граються собі у гетьманів на опозиційному полі. Це влаштовує всіх, якщо не брати до уваги народ. Бо якщо прийдуть  політики, які не бігатимуть на консультації в Адміністрацію президента, вони зметуть теперішню опозицію, а завтра і владу.

 

Хто підписав угоду про спільні дії об'єднаної опозиції

"Батьківщина"

"За Україну!"

Європейська партія

"Народна самооборона"

Народний рух України

"Наша Україна"

Партія захисників Вітчизни

"Реформи і порядок"

"Свобода"

"УДАР"

Українська соціал-демократична партія

"Фронт змін"

 

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк підбирає під себе все опозиційне поле"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути