пʼятниця, 23 вересня 2016 06:00

Вихід Великої Британії з ЄС може позначитися на Україні

Автор: ФОТО з сайта www.timeua.com
  Лідер Аграрної партії Віталій Скоцик (на фото праворуч) 19 вересня виступає під час круглого столу, присвяченого українсько-британським відносинам після виходу Великої Британії з Євросоюзу. Крайній ліворуч — Ніколас Соамс — онук колишнього британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля
Лідер Аграрної партії Віталій Скоцик (на фото праворуч) 19 вересня виступає під час круглого столу, присвяченого українсько-британським відносинам після виходу Великої Британії з Євросоюзу. Крайній ліворуч — Ніколас Соамс — онук колишнього британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля

— Торік Велика Британія надала 8,5 мільярда фунтів у бюджет Європейського Союзу. Її вихід з ЄС сильно позначиться на його економіці. Євросоюз буде змушений переглядати позиції щодо підтримки економік інших країн. Це може позначитися й на Україні, — каже голова Аграрної партії 44-річний Віталій Скоцик під час круглого столу "Брекзит: якою має бути стратегія України?". Захід організували за ініціативи Інституту світової політики в Києві 19 вересня.

Брекзит (референдум про вихід Великої Британії з Євросоюзу. — ГПУ) відбувся 23 червня. Таке рішення підтримали 52% британців.

— Чи корисний брекзит — покаже час, — про­довжує Віталій Скоцик. — Британська економіка розвивається хорошими темпами. До 2021 року стане першою на європейському континенті, за прогнозами експертів. У цьому сенсі приємно, що Велика Британія є хорошим політичним другом і економічним партнером України. Нам треба тісніше співпрацювати й реалізовувати спільні проекти.

Європейський Союз щиро переживає за Україну. Відносини справді теплі. В першу чергу це заслуга Великої Британії. Вона жодного разу не зрадила Україну в боротьбі з Росією. Це — незалежно від того, які політичні процеси відбуваються у самій Британії: чи референдум, чи зміна глави уряду.

Євросоюз і Велика Британія готові допомагати Україні стати сильною, але нашу роботу замість нас не роби­тимуть, — каже голова Аграрної партії.

— Шкода, що мої співгромадяни проголосували за вихід з ЄС, — говорить депутат британського парламенту від Консервативної партії 68-річний Ніколас Соамс. Він — онук колишнього британського прем'єр-міністра Вінстона Черчилля. — Зараз наш уряд має з цим якось справлятися. Це буде довгий і складний процес. Британська економіка одна з найсильніших в Євросоюзі. Правильно побудована, з низькими кредитними ставками і дуже інтегрована. Тепер маємо заново вибудовувати правила співпраці. Сподіваюся, збережемо свої позиції.

Україні потрібно нарощувати економічну міць. Тоді зростатиме і вага країни в міжнародній політиці. Буде це відбуватися через ЄС або через Велику Британію — не має великого значення.

— Україні не вистачає прозорості в політиці, — говорить банкір і фінансист Ніл Балфор, 72 роки. — Партії повинні бути незалежні від грошей і бізнесу. Треба подолати корупцію в судовій системі. Тоді прийдуть інвестиції. Великобританія ж завжди підтримуватиме Україну — і у захисті територіальної цілісності, і в позитивних транс­формаціях.

— Офіційний Лондон не змінює свою політичну позицію. Як і раніше, виступаємо за збереження територіальної цілісності України, — каже посол Великої Британії в Києві 43-річна Джудіт Гоф. — Не визнаємо анексію Криму. Надаватимемо фінансову допомогу, розвиватимемо торговельні відносини. Допомагатимемо реформувати судову систему.

— До 2019 року відносини наших країн залишатимуться в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом, — говорить торговий представник України Наталія Микольська, 35 років. — Велика Британія — шостий торговий партнер України. Також — важливий інвестор.

Зараз ви читаєте новину «Вихід Великої Британії з ЄС може позначитися на Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути