Ексклюзиви
вівторок, 05 березня 2013 05:15

Втрата України коштуватиме посад єврочиновникам

Автор: фото: Анатолій Марциновський
  Георгій Готев: ”Що далі на Захід, то менше інтересу до розвитку стратегічних відносин з Україною”
Георгій Готев: ”Що далі на Захід, то менше інтересу до розвитку стратегічних відносин з Україною”

Угоду про асоціацію між Україною та ЄС все-таки підпишуть, вважає Георгій Готев, 54 роки, головний редактор брюссельського інтернет-порталу "ЄвроАктив", що спеціалізується на тематиці Євросоюзу.

— Для України позитивно вже те, що саміт Україна — ЄС відбувся, — говорить він. — Навряд чи його результати надто подобаються Києву, бо він має до травня виконати певні умови. Умови досить жорсткі. Всі добре розуміють, що виконати їх складно.

У Євросоюзі нема цілісного ставлення до України. Наприклад, усі держави Східної Європи хочуть не лише підписання Угоди про асоціацію, а й отримання Україною перспектив членства в ЄС. Що далі на Захід, то менше інтересу до розвитку стратегічних відносин з Україною — великою державою з величезним потенціалом.

Але якщо Україна виконає умови або продемонструє прогрес у їх виконанні, хіба важитиме теперішня позиція тієї чи іншої країни ЄС?

— Українські дипломати якось зауважили: якби не було справи Тимошенко, то вигадали б щось інше. Причину знайдуть завжди. Пам'ятаю, як умовою приєднання до ЄС Болгарії виставили закриття чотирьох блоків атомної станції. Брюссель не очікував, що Софія погодиться. Ту умову насправді висували не для того, щоб закрити блоки. Метою було залишити болгарів поза Євросоюзом.

Якщо дотримуватися такої логіки, то в України немає шансів на підписання Угоди про асоціацію.

— Ні, не все так однозначно. Євросоюз — це сукупність і баланс різних інтересів. Це як тварина з кількома головами. Часом усередині нього є дуже багато різних думок, у деяких країн досить жорсткі позиції в тому чи іншому питанні.

Чи є вагомим у Брюсселі фактор можливого відходу України до Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану?

— Так. Якщо Янукович розвернеться від ЄС до Митного союзу, то у відставку повинні подати всі — президент Єврокомісії Баррозу, президент Європейської Ради Ван Ромпей, керівник Європейської служби зовнішньої дії Ештон. Соромно було б Євросоюзу програти в цій геополітичній грі. Але я все ж  оптиміст. Не думаю, що вкладені у підготовку Угоди про асоціацію величезні зусилля виявляться марними.

Якщо угоду підпишуть, то швидко запрацює зона вільної торгівлі. Це вигідно європейському бізнесу. Чи може його інтерес вплинути на рішення ЄС щодо підписання документа?

— Українські представники часто наголошують: глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі вже на першому етапі дуже вигідна Євросоюзу, тоді як Україна може скористатися її перевагами у середньо- та довгостроковій перспективах. Проте мені не відомо, щоб якісь європейські бізнес-кола лобіювали підписання Угоди про асоціацію.

Від представників ЄС часто можна почути, що для них важлива громадська думка в державах Союзу. Тому вони не можуть піти на підписання без позитивних змін в Україні. Це так?

— Насправді тема Угоди про асоціацію з Україною не є надто важливою для громадської думки на Заході.

Водночас існує втома суспільств у державах ЄС від його постійного розширення. Останні кілька років погіршується становище пересічних бельгійців. Всі бояться втратити роботу через перенесення бізнесу в ті країни, де нижча заробітна плата. Є ще інший аспект. Україна — країна з високим інтелектуальним потенціалом. Тому вони бачать в українцях конкурентів тут, у себе. Якби ви могли вільно пересуватися і працювати в державах ЄС, то зайняли б дуже багато важливих позицій у бізнесі та інших сферах.

Що ви думаєте про візову політику ЄС щодо України, Молдови та Грузії?

— Євросоюз перш за все зацікавлений дати безвізовий режим для Росії. Громадяни РФ приїздять і витрачають тут багато грошей. Комісар ЄС з питань промисловості Антоніо Таяні неодноразово заявляв про те, що для економіки ЄС потрібен безвізовий режим з Росією. Бо це означатиме більшу кількість туристів. Згадував якось він у цьому контексті й Україну.

Проте Росія не отримає безвізовий режим раніше за Україну, Молдову й Грузію. Бо є небезпека, що люди в цьому регіоні масово набуватимуть російські паспорти лише для безвізових подорожей в ЄС.

Але Україна, Грузія та Молдова отримають безвізовий режим після виконання наданих Євросоюзом планів дій, а Росія хоче здобути це в обмін на скасування віз для європейців.

— Питання віз — політичне, хоча в ЄС цього офіційно не кажуть. Так, у них є певні технічні вимоги, але не це головне.

Зараз ви читаєте новину «Втрата України коштуватиме посад єврочиновникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути