вівторок, 01 червня 2010 02:46

Володимир Бойко продав металургійний комбінат імені Ілліча

Мільярдер Володимир Бойко продав 100% акцій ЗАТ "Ілліч-сталь", власника 90,4% акцій Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча. Цей факт підтвердив голова Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва Михайло Бродський.

Покупцеві — великій російській фінансово-промисловій корпорації — належать такі офшорні компанії, як "Формігос Холдинг ЛТД" (Кіпр), "Рівейн ЛТД". Операція відбулася у травні 2009-го. Однак сторони домовилися не анонсувати угоду. Зустрітися з представниками ЗМІ нових власників підприємства примусила дивна поведінка українського бізнесмена. Нещодавно Володимир Бойко заявив, що не продавав жодної акції комбінату. Окрім того, він пообіцяв скоротити близько 30 тис. працівників підприємства.

— Усі хвилювання, які через заяву пана Бойка зараз відбуваються на ММК імені Ілліча, безпідставні. Ніякого скорочення робітників не відбуватиметься, — повідомляє представник "Формігос Холдинг ЛТД" Борис Подольський на прес-конференції. — Поведінка Володимира Семеновича як продавця, з нашої точки зору, некоректна. Спростовувати факт продажу комбінату його змушують деякі зобов"язання. Зараз він не повністю виконав формальні процедури, тому нові власники не мають цілковитої можливості управляти підприємством.

Зараз Володимир Бойко — фактичний власник ММК ім. Ілліча. Він заволодів комбінатом завдяки такій схемі: 2002-го був прийнятий закон, завдяки якому ЗАТ "Ілліч-Сталь" сконцентрувало у своїх руках 90,4% акцій меткомбінату ім. Ілліча. 49,5% акцій "Ілліч-Сталь" володіє Організація орендаторів, а 50,5% акцій викупило якраз акціонерне товариство, а фактично — вилучило з обігу.

Робітники комбінату є членами Організації орендаторів. Однак вони не мають прав власності на акції, бо її правовий статус законодавчо не з"ясований. Володіє і розпоряджається 90,4% акцій ММК ім. Ілліча голова Організації орендаторів Володимир Бойко і група наближених до нього осіб. 30 тис. робітників заводу, які вважали себе власниками акцій, залишилися ні з чим.

Торік Володимир Бойко продав акції комбінату російській компанії, вірогідно, "забувши" повідомити про це своїх партнерів. Тепер мільярдер побоюється загострення відношень із найближчим оточенням і тому заперечує факт угоди.

Проте вже відбувається внесення змін у реєстр ЗАТ "Ілліч-сталь". Тільки-но це завершиться, скличуть збори акціонерів ММК ім. Ілліча, на яких власники змінять керівництво підприємства.

Поведінка продавця, з нашої точки зору, некоректна

— Купівля комбінату була здійснена у повній відповідності з діючим українським і світовим законодавством. Компетентні органи, які реєструють акції, мають усі легітимні документи, — каже Борис Подольський. — Якщо буде необхідно, найближчим часом їх продемонструють засобам масової інформації. Я навіть не передбачаю численних судових суперечок. А якщо вони і трапляться, ми зможемо легко відстояти свої права.

Дозволу на продаж від антимонопольних органів не знадобилося.

— Якщо у покупці беруть участь понад п"ять компаній, формально не пов"язаних між собою, як у даній угоді, дозволу Антимонопольного комітету можна не отримувати, — пояснює юрист Андрій Астапов.

Борис Подольський говорить, що акції комбінату придбані за дуже значні кошти. Сума Володимиру Бойку виплачена повністю:

— Торік на піку кризи Володимир Семенович заявив, що готовий повернути акції ММК імені Ілліча державі. Тоді нашим керівникам удалося добитися продажу комбінату без проведення конкурсу. Металургійний бізнес для холдингу, який купив ММК, є, безумовно, профільним. До того ж корпорація вже має деякі активи в Україні. Протягом дня після заяви про продаж комбінату його акції піднялися на 40%.

У свою чергу представник іншої компанії-покупця "Рівейн ЛТД" Ілля Горн інформує, що на комбінаті працюють декілька десятків дуже досвідчених і доволі відомих в Україні топ-менеджерів:

— Ми добре знаємо топ-менеджмент і впевнені в його професіоналізмі. Ми вважаємо, що співпрацюватимемо з ним без проблем.

Він зауважує, що нове керівництво достатньо соціально орієнтоване. Воно розуміє, що всі зобов"язання, які брали на себе попередні власники ММК, повинні бути виконані:

— Корпорація, яку ми представляємо, має значний фінансовий ресурс для рішення будь-яких питань.

Представник "Рівейн ЛТД" зазначив, що стратегія розвитку металургійного комбінату передбачає нарощування виробництва і виплату людям заробітної плати.

— Зараз середня зарплатня на комбінаті становить менше половини від платні робітникам на аналогічних підприємствах в Україні — 2000 гривень проти 4500. Таке відставання від загальноіснуючих зарплат неправомірне. Для цього немає ніяких економічних причин і пояснень. Через це відбувається перетік трудових ресурсів. Тому план розвитку комбінату передбачає підвищення зарплат. А необґрунтоване скорочення колективу запускати не будемо. Це нас не влаштовує, — пообіцяв Горн.

ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" — друге за величиною металургійне підприємство в Україні. Воно спеціалізується на виробництві тонкого і товстого листового прокату, безшовних і зварних труб, газових балонів. На підприємстві працює 92 тис. робітників. Це п"ята частина жителів Маріуполя.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Бойко продав металургійний комбінат імені Ілліча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути