пʼятниця, 19 лютого 2016 06:00

Верховна Рада прийняла "кастрований" закон про електронне декларування

Українські чиновники звітуватимуть в електрон­ному форматі про доходи й майно вже цьогоріч. Відповідні зміни до закону про запобігання корупції Верховна Рада ухвалила 16 лютого.

Покарання за недостовірність даних відклали до 1 січня 2017-го. Йдеться про ув'язнення на два роки та заборону обіймати певні посади протягом трьох років.

У декларації мають повідомляти про майно вартістю від 150 мінімальних заробітних плат замість 50. Про подарунки — якщо вони коштують понад 150 мінімальних зарплат. Раніше йшлося про п'ять.

Електронне декларування є однією з умов отримання Україною безвізового режиму з Європейським Союзом.

— Закон розчаровує. Він не відповідає антикорупційним зобов'язанням, прийнятим керівництвом України. Потрібно негайно створити ефективну систему перевірки декларування статків. Також Національна агенція із запобігання корупції має бути здатною виконувати свої обов'язки, — каже посол Євросоюзу в Україні 57-річний Ян Томбінський.

— Депутати знову поставили під загрозу безвізовий режим із ЄС, — говорить політолог Віктор Таран, 37 років. — Електронна система декларування "кастрована". З-під дії закону вивели майно родичів, окрім найближчих — дружини, чоловіка й дітей, які проживають із ними.

Створили проблеми в запровадженні самої системи — вона повноцінно запрацює наступного року. Мали звітувати за покупки від 150 тисяч гривень, тепер — від 200 тисяч. Депутати зменшили рівень підзвітності перед суспільством.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада прийняла "кастрований" закон про електронне декларування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути