середа, 09 січня 2013 07:45

"2020 року ця енциклопедія потрібна буде хіба для розпалу пічки"

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Віктор Янукович підписав указ про видання "Великої української енциклопедії". Її готуватиме Академія наук. Проект утілюватимуть до 2020 року. Для цього мають створити наукову установу "Енциклопедичне видавництво імені Миколи Бажана" на основі держвидавництва "Українська енциклопедія".

— Не уявляю, кому  потрібна така паперова енциклопедія, коли всі паперові видання зараз переходять в електронний формат, — каже член редакційної колегії "Енциклопедії сучасної України" соціолог Євген Головаха, 62 роки. — Можливо, таке видання знадобиться для шкіл невеликих міст і сіл, де 2020 року не буде інтернету. Але тоді краще витратити гроші на інтернет для сільських дітей, ніж на це паперове видання.

Як зараз створюють енциклопедії у світі?

— Більшість відмовилися від паперових версій. Приміром, славетна "Британіка" останнє 15-те видання випустила 2010 року. Після цього офіційно повідомили про перехід на інтернет-версію.

У чому складність роботи над енциклопедією?

— 2001-го силами Академії наук почали видавати "Енциклопедію сучасної України", яка охоплює останнє століття. До 2011-го видали 11 томів — до літери "К". Коштів зараз нема, робота призупинилася. І з кожним роком усе ж застаріває. Потрібно видавати паперові томи-уточнення. Якби це була інтернет-версія, статті переробляли б в онлайн-режимі. Але проект почали розробляти в 1990-ті, коли інтернету взагалі ніде не було. Якби ж знали, що все так зміниться, не починали б паперове видання. Бо це гроші на вітер. А 2020 року енциклопедія потрібна буде хіба для розпалу пічки.

Навіщо президент починає такий масштабний проект у час інтернету?

— Маю три варіанти відповіді. Перший, у Януковича є мета створити щось велике, престижне, залишитися в історії. Другий — є академічне середовище, яке хоче працювати над таким виданням. Під нього стабільно виділяють кошти, можна завантажити роботою наукові кадри, заробити на проекті. Третій — хтось закинув ідею, а Віктор Федорович і підписав. Нащо йому розбиратися: треба нам та енциклопедія чи ні? Це один із прикладів того, які в нас управлінці, як вони неефективно витрачають доступні їм кошти. Гроші на видання енциклопедії, якщо вони є, можна було б витратити на наукові дослідження з фізики, етнографії чи соціології.

Скільки може коштувати підготовка подібного видання?

— Точно не скажу, але мова про мільйони й мільйони гривень. Не економитимуть, бо кошти ж державні. Найбільші витрати — набір тексту, підготовка макету, видання томів на папері. Менше йде на зарплату науковцям та організацію роботи.

Чи завершиться проект?

— 2015 року може прийти новий президент, тоді видання зупиниться десь на букві "Д". Навіть якщо наступний президент теж буде "фанатом енциклопедій", усе може закінчитися пшиком, адже більшість подібних наказів не мали суттєвих наслідків. Наприклад, був указ 2001 року про розвиток соціології. Це закінчилося тим, що соціологію вилучили з переліку обов'язкових курсів у вищих навчальних закладах.

Зараз ви читаєте новину «"2020 року ця енциклопедія потрібна буде хіба для розпалу пічки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути