пʼятниця, 31 травня 2013 00:45

"Україна продовжуватиме маневрувати між ЄС та МС"

31 травня у Мінську підпишуть меморандум про участь України в роботі Митного союзу. Так ухвалила Рада голів держав союзу в Астані. У документі буде визначений статус України в інтеграційному утворенні.

— Цей меморандум означає, по суті, той статус спостерігача в Митному союзі, про який говорили, — пояснює директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов, 57 років. — Отже, Київ та Москва знайшли якусь тимчасову формулу для України, яка погоджена зі всіма учасниками Митного союзу та не суперечить його документам.

МС створили в рамках Євразійського економічного співтовариства. 2015 року його почнуть перетворювати на Євразійський економічний союз. Тоді угоду про зону вільної торгівлі в рамках СНД скасують. Із кожним учасником укладуть окремий договір.

Якщо Україна на той час не буде членом Митного союзу, вона може опинитися за бортом. Тому Янукович і уряд намагаються зарезервувати собі місце у цих об'єднаннях хоча б як спостерігачів із доступом до документації, правом брати участь бодай у деяких засіданнях організації. Проте не дають остаточної відповіді, чи буде Україна членом цього економічного об'єднання, чи ні. МС має високий бар'єр мит щодо країн, що не є учасницями зони вільної торгівлі СНД.

На сьогодні Кабмін зацікавлений підписати Угоду про асоціацію з ЄС, що передбачає зону вільної торгівлі з Європою. Але тоді можуть виникнути проблеми із зоною вільної торгівлі з СНД після 2015 року. Це означає, що митниці для українських товарів залишаться як на на східних, так і на західних кордонах держави. Експорт нашої сільськогосподарської продукції до Євросоюзу обмежуватимуть роками, аж доки вона досягне європейських стандартів. З торгівлею металом трохи легше. Але ЄС усе одно не купуватиме наші літаки, атомні турбіни, двигуни для ракет — у них і своїх досить.

Сьогодні Київ, хоч як це парадоксально, в найвигіднішому економічному становищі, бо вільно торгує з країнами СНД. Тож Україна продовжуватиме маневрувати між ЄС та МС. Невідомо, чи довго це вдаватиметься. Чи робитимуть для нас виняток і продовжуватимуть співпрацю у рамках "1+3" (Україна + Росія, Білорусь, Казахстан. — "ГПУ"). Поки що російська сторона на це не йде (раніше Кремль категорично заявляв про неможливість надання Україні статусу спостерігача. — "ГПУ").

Київ може маневрувати, доки остаточно вирішиться конфігурація відносин Євразійського економічного союзу з державами третього світу. В найгіршому випадку Росія і країни Євразійського економічного союзу розірвуть угоду про зону вільної торгівлі в межах СНД. Тоді експорт української продукції до РФ стане менш вигідний. Доведеться затягувати паски. Є ще один важіль Кремля — ціна на газ. Через неї конкурентоспроможність української економіки за останні три роки істотно підупала. Тому на владу чекають складні завдання — захист ринків збутів українських товарів та встановлення ринкової ціни на сировину для промисловості.

Зараз ви читаєте новину «"Україна продовжуватиме маневрувати між ЄС та МС"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути