Ексклюзиви
вівторок, 04 жовтня 2011 05:00

У Кирила не виходить стати пастирем для українців

Московський патріарх Кирило у перші вихідні жовтня освятив один з найбільших у країні Троїцький собор у селищі Банчени на Буковині. Завершив третій цьогорічний візит в Україну.

— Освятив собор, дитячий притулок — зробив гарне соціальне діло, — вважає релігієзнавець Юрій Чорноморець, 37 років. — Порівняно з візитом у Луганськ у середині вересня, на Буковині він не дозволив собі політичних заяв. На православній Буковині не можна розводити якусь політику. Там міжконфесійний мир, справжня взаємодія між різними народами. У Чернівецько-Буковинській єпархії служать і українською, і румунською мовами. Причому румунською — 200 парафій. Пропагувати "русский мир" зовсім не випадає.

Загалом це був восьмий візит Кирила в Україну за два з половиною роки патріаршества. Він так часто їздить в Україну, бо хоче стати пастирем для українців. Але це не дуже виходить. Немає великого ажіотажу православного народу навколо фігури Кирила. Немає харизми, яка подобалася б українцям. Частина вірян відвертається від нього через пропаганду нової імперії, до якої має входити Україна. Інша частина не розуміє його промов із прокляттями європейського вибору народу. Кирило тепер може розраховувати на тих, для кого в авторитеті Володимир Жириновський. А таких у нас небагато.

Найближчими роками у церковному світі розгорнеться дискусія з приводу того, чи українське православ'я має бути у сфері Московського патріархату, чи має перейти під юрисдикцію константинопольського. Або чи варто його відпустити у вільне плавання, надавши автокефалію. У вересні патріархи чотирьох найстарших церков світу і предстоятель Автокефальної церкви Кіпру закликали Російську православну церкву дотримуватися своєї канонічної території. У відповідь голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон визнав, що є проблеми у Вселенському православ'ї. Сторонам необхідно провести консультації.

Зараз ви читаєте новину «У Кирила не виходить стати пастирем для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути