вівторок, 24 вересня 2013 05:45

Тимошенко дістала змогу шантажувати і Януковича, і європейських політиків, і Путіна

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Склалася ситуація, коли Віктор Янукович прагне підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Якби він не хотів того, не було б і розмов на цю тему. Янукович не проти звільнення Тимошенко. Але за умови, що вона виїде за межі України й не братиме участі у президентських виборах 2015 року. Тобто глава держави не хоче, аби звільнення Тимошенко стало її перемогою.

Деякі лідери країн ЄС та єврочиновники теж із різних причин зацікавлені в підписанні Угоди. Однак вони не можуть дозволити собі розкіш замовчувати питання стосовно Тимошенко, судове рішення щодо якої вважають політично мотивованим. При тому, що там теж ніхто не має сумнівів, хто така Тимошенко і який корупційний шлейф є за нею.

Отже, європейці хочуть, щоб екс-прем'єра звільнили. А її участь чи неучасть у президентських виборах 2015-го для них не є принциповим питанням. Вони розуміють, що є щонайменше два опозиційні політики — Кличко та Яценюк, які будуть кандидатами на посаду глави держави і з якими можна домовлятися про майбутнє України.

Третьою стороною цієї політичної вистави є Путін, що не приховує свого бажання не допустити підписання Угоди про асоціацію. Для нього Тимошенко є вигідним партнером, який довів свою відданість і який може зіграти важливу роль у зірванні підписання. Для цього потрібно проводити пропагандистську кампанію, спрямовану на максимальну дискредитацію Януковича в Європі. З цієї точки зору Тимошенко в тюрмі для Путіна зараз значно важливіша, ніж на волі.

Четвертим гравцем є Юлія Володимирівна. Вона дістала змогу шантажувати і Януковича, і європейських політиків, і Путіна. При цьому має власні бажання та вимоги. Вона хоче не просто вийти на волю. Вона вимагає, щоб їй гарантували участь у президентських перегонах 2015 року. Аби були закриті решта кримінальних справ, які зараз у слідчих чи в судах. Щоб якомога раніше з'явилося рішення Європейського суду з прав людини і, зрозуміло, на її користь. А якщо таких гарантій не буде, тоді вона відмовлятиметься писати заяву про бажання їхати на лікування до Німеччини.

Очевидно, якось протидіяти цьому шантажу і намагаються Кваснєвський та Кокс, які є представниками Євросоюзу в перемовинах із Януковичем і Тимошенко. Зрозуміло, під час кількох візитів до екс-прем'єра вони не про здоров'я її розпитують. Вони роблять не дуже вдалі спроби переконати її піти на компроміс та не вимагати більшого, ніж просто звільнення. І тут перевага на боці Тимошенко. Вона може собі дозволити нікуди не поспішати. Це в європейських політиків і Януковича час невпинно збігає.

Свій крок має зробити президент. Йому потрібно видати указ про помилування Тимошенко, не чекаючи її прохання вирушити на лікування за межі України. Зрозуміло, це некомфортна ситуація для Януковича. Але вона стане ще менш комфортна, якщо підписання Угоди буде зірване.

 

Борис КУШНІРУК, економіст, блог на "Українській правді"

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко дістала змогу шантажувати і Януковича, і європейських політиків, і Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути