пʼятниця, 29 липня 2016 06:10

Теракти здійснюють араби, а на поступки Європа йде Кремлю

Автор: reuters
  Судмедексперти з поліції працюють на вулиці німецького міста Ройтлінген. Тут 21-річний сирійський біженець зарізав жінку й поранив ще двох людей, 24 липня 2016 року
Судмедексперти з поліції працюють на вулиці німецького міста Ройтлінген. Тут 21-річний сирійський біженець зарізав жінку й поранив ще двох людей, 24 липня 2016 року

Минулого вівторка виходець із Пакистану здійснив напад на пасажирів потяга в Баварії, поранені 20 осіб. У п'ятницю іранець відкрив стрілянину в торговельному центрі Мюнхена — десятьох убив і 20 поранив. А наприкінці червня скоїли напад на кінотеатр, постраждали 25 осіб. Німеччина стривожена.

Поки що діють "вовки-одинаки", як назвав їх глава міністерства внутрішніх справ Томас де Мезьєр. Й атаки, схоже, мають локальний, попереджувальний характер. Із натяком — далі буде те, що в аеропорту Стамбула й на набережній Ніцци.

Хто й про що попереджає Німеччину? І чому в полі уваги терористів опинилися Туреччина, Франція та Німеччина?

Ці країни є активними учасниками близькосхідної війни. Та й помсту на їхніх територіях здійснюють від імені екстремістського ісламського авангарду. Проте не забуваймо, що Берлін, Париж і Анкара, крім арабського, щільно зав'язані на ще одне геополітичне протистояння — з путінською Росією. А вона, як відомо, дипломатичний тиск на уряди і країни частенько підкріплює силовими методами, замішаними на людській крові. Давно помітили закономірність — акти здійснюють арабські терористи, а на поступки Європа йде Кремлю. Розуміючи, напевне, звідки насправді суне загроза.

На наших очах після серії вибухів і масових розстрілів, здійснених вихідцями з Близького Сходу, помітно змінився президент Франції Франсуа Олланд. Став менш категоричний у засудженні воєнної експансії РФ і подовженні проти неї санкцій, знизив активність у "нормандському форматі", покликаному зупинити війну на Донбасі. Після вбивств у Ніцці від нього очікуватимуть нових поступок, і на цей період терористи дадуть французам спокій.

Схоже, зламала Москва й ще вчора гонорового Ердогана. Нині він заплющив очі й на російський слід, що проглядався чи не за кожним із сотні цьогорічних терактів, і на ймовірну причетність ФСБ до путчу. Не маючи засобів протистояти наступу очевидного недруга, президент Туреччини вирішив знову стати йому другом. Зачистивши перед цим у рідній країні всіх, хто може становити загрозу.

Тепер черга Німеччини.

Від її позиції значною мірою залежить тривалість європейських санкцій проти РФ й ефективність тиску на Україну в межах Мінських домовленостей. Анґела Меркель, попри давні "особливі стосунки" з Путіним, послідовна у поглядах і на анексію Криму, і на вторгнення на Донбас. Дипломатичні "пряники" результатів не дали, від арабського цунамі Німеччина здригнулася, але вистояла. Тож слід очікувати, Москва найближчим часом перейде до улюблених методів тиску. Активізує терористичний потенціал, ­занесений на територію ­Німеччини керованими емігрантськими хвилями з Близького Сходу. А потенціал немалий. У країні нараховують близько 1100 "особливо небезпечних" осіб із числа ісламістів, за оцінками німецької ­розвідки. Минулий тиждень показав, що вони починають діяти.

Війну всій Європі московіти не оголосять. Вони й далі діятимуть вибірково, підлими методами. Почергово розправляючись із кожною країною негучними, порівняно з війною, гібридними методами. Що швидше Європа усвідомить цю загрозу і від малодієвих санкцій перейде до ефективного тиску на Путіна, то краще буде для неї.

Зараз ви читаєте новину «Теракти здійснюють араби, а на поступки Європа йде Кремлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути